Foto:Marina Bugarcic

U bioskopu Balkan sinoć je održana premijera baleta "So zemlje", uz ogroman aplauz i ovacije publike. Autor i koreograf Dejan Kolarov, prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, stvorio je neoklasičnu baletsku koreografiju posvećenu trgovcu, brodovlasniku i dobrotvoru Kapetan Miši Anastasijeviću (1803-1885).

Koreografija uključuje i gradi odnos prema samom prostoru Bioskopa Balkan, kao idealnom mestu za premijeru ove baletske predstave.

Kapetan Miša je ostao zapamćen pre svega kao plemeniti darodavac, sa moćnim uticajem na društvo i politiku svoga vremena. U baletu „So zemlje“, publika se kreće kroz prostor prateći razvoj Kapetan Mišinog odnosa prema davanju.

Foto:DuleVu

– Autori se nisu bavili predstavljanjem biografskih podataka o ovom velikom čoveku, samo žele da se preko njegovog načina rada i života podsetimo nečeg lepog: nepisanog zakona da se dobro dobrim vraća – izjavila je dramaturškinja Mina Ćirić.

Foto:Marina Bugarcic

Šest igrača predstavlja Kapetan Mišin put od rađanja želje za davanjem bez straha, do potrebe da se ova želja prenese na lik Naslednice, koja predstavlja bilo koga od nas. Likovi se mešaju, raščlanjuju i spajaju, prikazujući više pogleda na ovu Kapetan Mišinu želju. Izdvajaju se tri dueta – tri faze odnosa prema davanju, koji se prepliću sa ličnim strahovima, i sumnjama okoline u „čoveka bušnih džepova iz kojih teče zlato“, koji „ide, ide i ne skuplja za sobom“, kako kaže glas u pozadini. Glas Aleksandre Bibić Kolarov pruža uvid u unutrašnji monolog dva istaknuta lika i u kolektivni lik naroda.

Foto:DuleVu

– Predstava ne zaobilazi sumnju u to da se dobro dobrim vraća. Nije bila ideja da se idealizuje Kapetan Mišin lik. Na početku rada na predstavi, u glavi nam je bila slika ovog velikog dobročinitelja, trgovca i privrednika, koji posmatra narod i brodove sa balkona svoje rezidencije, sadašnjeg Kapetan Mišinog zdanja. To je slika na koju smo česti nailazili u njegovim biografijama. U jednoj sceni baleta „So zemlje“, publika će se naći na balkonu, kako bi se promenio ugao gledanja, kako ideja davanja o kojoj govorimo ne bi ostala tamo negde iznad nas, na nekom balkonu velike rezidencije – dodaju autori predstave.

Likove Kapetana Miše i Naslednice igraju baletski umetnici iz ansambla Narodnog pozorišta: Teodora Spasić, Nicola Bianco, Maja Stojkov, Branko Sarić, Milena Ogrizović i Rafaelle Diligente. Dramaturg predstave je Mina Ćirić, a kompozotor Aleksandar Simić. Kostime je radila Tamara Jarić, a Vlado Marinkovski je dizajner svetla. Producent predstave je agencija Fabrika, u saradnji sa Fondacijom Saše Marčete, a realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Bonus video: U Madlenijanumu otvoren 19. Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar