Foto: Laguna/Promo

Uroš Petrović izdao je prvih sedam "Bajki". Belina, Ava i kiša, Gospodar svitaca, Veveričina čudna navika, Lirin glas, Mali žongler, Devojčica sa trubom odvijaju se u savremenom svetu, a osmišljene su da decu uče o moralnim vrlinama i manama kroz događaje junaka koji su i sami deca.

Oslanjajući se na bogate ilustracije Aleksandra Zolotića, dete može i samo da ih razrađuje, obogaćuje i domaštava.

Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga. One su oduvek bile neizostavni deo dečjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vreme donosilo je nove bajke.

– Smatra se da je Albert Ajnštajn govorio da čitanje bajki povećava intelektualne moći dece. Ja tu nemam šta da dodam, osim ovih sedam bajki. Bajke nisu samo ukras detinjstva – one se ušuškaju u dečji um i žive u njemu do kraja života. Aleksandar Zolotić je tako maestralno ilustrovao moje bajke da sam čak i ja kupio nekoliko ovih knjiga – kaže Petrović.

Uroš Petrović pisac
Uroš Petrović Foto: N1

Uroš Petrović piše za sve uzraste. Njegove knjige su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Češkoj i Mađarskoj. Ovenčane su i brojnim nagradama.

„Bajke – Prvih sedam“, na ćirilici, latinici, kao i na engleskom jeziku, u prodaji su u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Bonus video: Pesnik Ljubivoje Ršumović kazuje stihove svoje pesme „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar