knjige

Ministarstvo kulture se poslednjih godina suočava se s ozbiljnim kritikama zbog načina na koji se sprovodi proces Otkupa knjiga za javne biblioteke i višemesečnog kašnjenja u objavljivanju rezultata. Na sistemske probleme i neregularnosti u samom postupku ponovo upozorava Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS).

“Bili smo uvereni da od prošlogodišnjeg ne može biti gorih rezultata Otkupa knjiga. Ali ovogodišnji nagoveštavaju da će se bahaćenje nastaviti i da ćemo biti žrtve nepodnošljivih ishoda Otkupa zavisnog i nestručnog mišljenja partijskih aktivista”, navodi se, između ostalog, u saopštenju UPIS-a koje je regovalo na nezvaničan spisak otkupljenih knjiga, ponuđen bibliotekama.

UPIS izražava nezadovoljstvo zbog ponovnog sprovođenja konkursa na neodgovoran i nezakonit način. Ministarstvo kulture je još jednom odlučilo da “zadrži komisiju koja je u sukobu interesa i nema adekvatno znanje”, što je, kako tvrde, rezultiralo brojnim nedostacima u postupku.

Foto: Shutterstock/BGStock72

“Uzrok ovakvog (ne) delovanja nalazi se u odluci Ministarstva kulture da protivno našim zahtevima zadrži neregularnu komisiju za Otkup knjiga koju čine tri rukovodioca biblioteka i dva predstavnika državne administracije. Dakle, umesto nezavisne komisije, koju bi trebalo da sačinjavaju ugledni stručnjaci iz različitih oblasti kulture, nauke i umetnosti, dobili smo poslušnu i neradnu činovničku postavu, podložnu dogovorima daleko od javnog interesa”, dodaje se.

Od januara prošle godine izdavači su insistirali na promenama i zaštiti regularnosti ne samo procedure, već i svrhe Otkupa knjiga. Međutim, Ministarstvo kulture je, kako navode, odlučilo da ignoriše preporuke i zahteve zajednice i nastavi “s nelegitimnim radom koji je štetan za biblioteke i kulturu uopšte”.

Ponovljena izdanja i politička diskriminacija

Jedan od najkritičnijih aspekata ovogodišnjeg konkursa, po sudu UPIS-a, jeste bahatost komisije koja nije preporučila značajna dela bibliotekarima.

“Nema informacija o kriterijumima na osnovu kojih su određene publikacije preporučene, a druge odbačene, što dodatno stvara sumnje u regularnost postupka”.

Takođe, izdavači upozoravaju na to da veliki broj knjiga koje su preporučene za otkup predstavljaju ponovljena izdanja koja već postoje u javnim bibliotekama, čime se ugrožava osnovni cilj konkursa – podrška novom stvaralaštvu.

UPIS Ministarstvo kulture optužuje za političku diskriminaciju prilikom izbora knjiga za otkup. Određeni autori i izdavači su favorizovani bez obzira na kvalitet izdanja, dok su drugi neopravdano izostavljeni. Ovakav pristup, smatraju izdavači, ukazuje na to da su kriterijumi za izbor knjiga više vezani za političke interese nego za kulturne vrednosti.

Foto: Promo

Izdavači zato zahtevaju smenu članova komisije i izbor nezavisnih stručnjaka koji bi bili odgovorni za odabir publikacija za javne biblioteke. Takođe, traže ponavljanje procesa odabira i javno obrazloženje kriterijuma na osnovu kojih su knjige preporučene za otkup.

Ukoliko Ministarstvo kulture ne odgovori na ove zahteve, UPIS upozorava da će se nastaviti degradacija kulturne baštine Srbije, što će imati dugoročne negativne posledice po kulturni razvoj zemlje.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije čine: Arhipelag, Geopoetika, Clio, Gradac, Akademska knjiga, Heliks…

Bonus video: Letnja štiva – Koje knjige nosimo na odmor?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare