Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia,Universal Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nakon prošlogodišnjeg skandala, dodela 80. Zlatnog globusa biće održana 10. januara, a strani mediji već su se usijali od predviđanja ko će prestižnu nagradu odneti kući.

Kako je objavljeno, prezenteri će biti Ana de Armas, Džejmi Li Kertis, Nisi Neš-Bets, kao i Ana Gastejer, Bili Porter, Kolman Domingo, Nataša Lion, Mihaela Džej Rodrigez, Nikol Bajer, Kventin Tarantino i Trejsi Morgan.

Očekuje se da će se na ceremoniji pojaviti i Ostin Batler („Elvis“); tim „Fabelmanovih“ u sastavu Stiven Spilberg, Mišel Vilijams i Toni Kušner; i, najverovatnije, Danijel Krejg („Stakleni luk“). Na listi su i zvezde filma „Na zapadu ništa novo“ Feliks Kamerer i Danijel Bril, piše „Varajeti“.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI, EPA-EFE/Peter Foley, EPA-EFE/DAVID SWANSON, EPA-EFE/NEIL HALL

Što se tiče gostiju iz televizijskih projekata, su Kevin Kostner („Yellowstone“), Sheryl Lee Ralph („Abbott Elementary“), dvostruko nominovana Julia Garner („Ozark“ i „Inventing Anna“), Niecy Nash („Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story“), Elizabet Debicki („Kruna“), Džena Ortega („Sreda“), Kaley Cuoco („The Flight Attendant“), Džesika Čestejn ( „Džordž i Temi“) i Džeremi Alen Vajt („Medved“).

Ovu uglednu ceremoniju prethodnih godina pratili su skandali. Prošle godine, nakon teksta u „Los Anđeles tajmsu“ kako u toj organizaciji nema nijednog Afroamerikanca, HFPA optužena je za etničku neravnopravnost, ali i za to da su članovi primali mito, što je dovelo do bojkota nagrada od strane Holivuda. Čak je Tom Kruz iz protesta vratio tri osvojena Zlatna globusa u karijeri. Desilo se prošle godine prvi put da dodela nije prenošena uživo, a sama ceremonija održana je bez prisustva publike na Beverli hilsu. „Globus“ sada nastoji da ponovo bude jedna od najomiljenijih holivudskih ceremonija dodele nagrada, sa potencijalom da utiče na glasanje za „Oskar“ i SAG nagrade.

Zvezda filma „Kit“ Brendan Frejzer jedini je kandidat koji je javno rekao da neće prisustvovati zbog svog prethodnog lošeg iskustva. Biće i drugih, ali ne nužno zbog problema sa organizacijom. Hju Džekman („Sin“) biće u Njujorku, gde će glumiti na Brodveju u „The Music Man“, zatim Džon Litgou („The Old Man“) snima u Evropi, dok će Dijego Luna („Andor“) najverovatnije izostati jer je u produkciji druga sezona serije „Ratovi zvezda“.

Holivudsko udruženje je takođe u ponedeljak saopštio da će se „Sony Music Masterworks“ kompozitorka, producent i aktivistkinja Chloe Flower pojaviti tokom televizijskog prenosa i da će izvesti novu pesmu „Golden Hour“, inspirisanu njenim učešćem.

Tročasovni televizijski prenos, koji se emituje uživo na NBC i Peacock iz Beverli Hiltona, vodiće dobitnik Emija – Džerod Karmajkl. Veče će uključivati počast Rajanu Marfiju, koji će dobiti četvrtu nagradu „Kerol Barnet“, i Ediju Marfiju, koji je nagrađen nagradom „Sesil B. Demil“.

Sudeći prema stranim kritičarima, kladioničarima i uglednim magazinima najviše šansi da osvoje „Zlatnog globusa“ imaju:

Najbolji film (drama) – „Avatar: Put vode“ ili „Fabelmanovi“

Najbolji film (komedija) – „Duhovi ostrva“ ili „Everything Everywhere All at Once“

Najbolji glumac u drami – Ostin Batler „Elvis“ ili Brendan Frejzer „Kit“

Najbolji glumac u komediji – Kolin Farel „Duhovi ostrva“

Najbolja glumica u drami – Kejt Blančet „Tár“ ili Mišel Vilijams „Fabelmanovi“

Najbolja glumica u komediji – Mišel Jeo „Everything Everywhere All at Once“ ili Ema Tompson „Srećno, Leo Grande“

Najbolji sporedni glumac – Ke Huy Quan „Everything Everywhere All at Once“

Najbolja sporedna glumica – Keri Kondon „Duhovi ostrva“

Najbolji reditelj – Danijel Kvan, Danijel Šeinert (Danijels) „Everything Everywhere All at Once“ ili Stiven Spilberg

Najbolji scenario – „Everything Everywhere All at Once“ – Danijel Kvan, Danijel Šeinert

Najbolji animirani film – Pinokio Giljerma del Tora

Najbolji strani film – „RRR“

Bonus video: Dodela Oskara 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar