Autorka ilustracije: Ana Mušćet

Izložba Ane Mušćet „Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” i razgovor o grafičkom romanu „Nasta Rojc: Ja borac”, autorki Leonide Kovač i Ane Mušćet, biće održani u petak 26. januara u 18 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Grafički roman „Nasta Rojc: Ja borac” zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarke Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umetnosti dvadesetog veka u Hrvatskoj.

Delovi neobjavljene autobiografije „Svjetlo, sjena i mrak”, pisma roditeljima s putovanja po Škotskoj i Engleskoj, autobiografski zapisi nakon Drugog svetskog rata o sukobu s pravilima građanskog i patrijarhalnog društva, zalaganju za ženska prava i prava potlačenih te o borbi za pravo na obrazovanje, samostalnost i javno delovanje, samo su neki od materijala na kojima se temelji ovaj grafički roman.

Izložba koja će biti otvorena u CZKD-u, deo je izvornih kolaža autorke Ane Mušćet, koji su izvedeni i fotografisani za prelom grafičkog romana, a u razgovoru u petak u CZKD-u učestvovaće autorke Ana Mušćet i Leonida Kovač, kustoskinja Jasna Jakšić i Ana Miljanić, direktorka CZKD-a. Razgovor će moderirati Aleksandra Sekulić, urednica programa CZKD-a.

Izložba se realizuje u saradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Realizaciju izložbe podržao je Grad Zagreb. Biće otvorena do 23. februara 2024, radnim danima i subotom od 12 do 17 časova.

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar