Foto: World history archive / Profimedia

U izdanju "Rio Magnus" izašla je knjiga "Autobiografija generala Franka" Manuela Vaskesa Montalbana, u prevodu Igora Marojevića.

I posle više od 80 godina od svog završetka, kod nas je Španski građanski rat, u kojem su se borili brojni srpski i jugoslovenski komunisti, poznat jedino u osnovnim crtama. Međutim, da u njemu nije – uz pomoć vojski Hitlera i Musolinija – trijumfovala desnica, najverovatnije ne bi bilo Drugog svetskog rata. Ko želi da se uputi u događaje praktično ključne bojne XX veka, teško može naći prikladniju knjigu od „Autobiografije generala Franka“ Manuela Vaskesa Montalbana.

Lik i delo generala Franka nam se donosi kroz prizmu njegovog savremenika, običnog malog čoveka, štaviše novinara (ima li običnijih i manjih ljudi od njih?) koji dobija zadatak da iz prvog lica napiše „autobiografiju“ svakako jedne od najznačajnijiih pojava u dvadesetom veku.  Proslavljeni i više puta nagrađivani španski pisac, Manuel Vaskes Montalban, to čini na majstorski način, kombinujući brojne istorijske činjenice i nešto malo fikcije, kako bi čitaocu prikazao način razmišljanja, ubeđenja i postupke zbog kojih je Franko pokrenuo građanski rat, izašavši iz njega kao diktator, piše u saopštenju.

Bonus video – Lančana reakcija:Tajne nuklearnog akcidenta u Vinči-Raša Bukvić, Aleksis Manenti i Goran Milašinović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare