epa04715701 An outside view of the Schloss Belvedere in Vienna, Austria, 17 October 2014. EPA/GEORG HOCHMUTH

Od sredine maja u Austriji će se otvoriti muzeji, ali ne i bioskopi i pozorišta, što se verovatno neće desiti pre jeseni, saopštili su danas austrijski vicekancelar Verner Kogler i državni sekretar za kulturu Ulrike Lunaček.

Kogler je na konferenciji za štampu rekao da velike manifestacije neće moći da se održe pre 31. avgusta, što znači da neće biti muzičkih festivala i drugih većih okupljanja ljudi, preneo je Tanjug.

– I tokom postepenog otvaranja cilj mora biti da se ne ugroze postignuti uspesi u oblasti zdravstva – naglasio je Kogler.

Lunaček je primetila da je epidemija zaustavila kulturni život u Austriji, da umetnici nisu imali prihode i da im je egzistencija ugrožena.

Ona je najavila da će Vlada Austrije podržati umetnike, te da će biti napravljen poseban fond za kulturnu oblast, iz kojeg će biti pružena pomoć i neprofitnim organizacijama.

– Namera je da se niko ne ostavi na cedilu i da se veći deo štete nadomesti – objasnila je Lunaček.

Leopoldov muzej, Foto:EPA/Schlager_Roland

Ona je saopštila da galerije manje od 400 kvadratnih metara mogu već od utorka da otvore svoja vrata, a muzeji će to učiniti od sredine maja osim onih koji će zbog renoviranja početi sa radom tek krajem juna.

Biblioteke i knjižare će od sredine maja, takođe, moći da otvore svoja vrata, ali ne i čitaonice.

Tokom leta će moći da rade i bioskopi na otvorenom, dok će bioskopske sale ostati zatvorene do početka septembra.

Lunaček je prenela i da će od 1. juna kulturne institucije moći da nastave sa probama, dok probe sa manjim brojem ljudi, na primer jedan igrač i jedan koreograf, mogu početi od 18. maja.

To, međutim, ne važi za kulturno-umetnička društva, koja će sa probama i nastupima morati još da sačekaju, što pogađa brojne srpske klubove u Austriji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram