Foto: Promo/Galerija B2

Izložba "Plovni objekti. Juraj Dobrović" biće otvorena večeras u 19 časova u beogradskoj Galeriji B2, saopšteno je iz ove institucije.

Cetralni deo postavke čine dela Juraja Dobrovića, a tu su i radovi još dva umetnika sa primerima apstraktnog i figurativnog narativa Bogoljuba Jovanovića i Veljka Vujačića, dok je autor izložbe Biljana Tomić.

Novom postavkom Galerija B2 se osvrće na ponovna pokretanja klasičnih pitanja sadržaja i forme, jer izložba „Plovni objekti. Juraj Dobrović“ otvara stare dileme oko apstrakcije i figuracije i njihovih ukrštenih značenja.

U velikom opusu Juraja Dobrovića, kako beleži Biljana Tomić u predgovoru kataloga za izložbu, važno je uočiti dve bitne konstante, koje ukazuju da tokom brojnih studija od iskustva umetnosti, bavljenja filozofijom i naukom, kontinuirano je i neumorno stvarao i otkrivao svet neslućenih perceptivnih promena. I ta „tesna povezanost usmerenja učinila je da je njegov rad bio stalno aktuelan, šta više, bio je sve bliži nauci i njenim metafizičkim spoznajama“. Uvodio je, kako naglašava Tomićeva, nove pristupe pojmovima objektnosti, prostornosti, mobilnosti, promenljivosti, duhovnosti i istraživačkim nadahnućima.

Juraj Dobrović Foto: Promo/Galerija B2

Ta uvek važna pitanja umetnosti i njenih promena, navela su, naglašava Tomićeva, na ideju da se uvedu još dva umetnika u okviru izložbe „Plovni objekti“ – Bogoljub Boba Jovanović sa slikom „K55“ (1955), prvom i jedinom apstraktnom slikom tih godina u Beogradu i Veljko Vujačić, koji se bavi kolorističkim površinama, a povremeno za prijatelje slika poetske prizore za brzi san..

Bogoljub Jovanović Foto: Promo/Galerija B2

„U osnovi, svi imaju jednu specifičnu umetničku i polemičku dimenziju prema tekućim realnostima vremena. Zapravo, ma koliko bili međusobno drugojačiji, takvim umetnicima se uvek treba vraćati, kao dragocenim raritetima umetničkih doprinosa i lične istrajnosti“, zaključak je Biljane Tomić.

Veljko Vujačić Foto: Promo/Galerija B2

Postavka „Plovni objekti. Juraj Dobrović“ trajaće do 20. maja.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar