Foto: Promo

Restaurisan film "Zaseda" (1969) Živojina Pavlovića, kojim Jugoslovenska kinoteka učestvuje u evropskom projektu Sezona filmskih klasika, premijerno je prikazan sinoć u prisustvu Pavlovićeve porodice i kolega različitih generacija a odjavna špica protekla je uz snažan aplauz u punoj u sali "Makavejev".

Na premijeri nove kopije ovog značajnog ostvarenja srpske filmske baštine – i dalje aktuelnu, efektnu i gorku priča o revoluciji, izdaji njenih principa i ljudskim karakterima, bili su veteran među direktorima fotografije Milorad Jakšić Fanđo, koji je snimio taj crno-beli film, kao i glumac Branko Milićević, koji je odigrao upečatjlivu epizodu.

Živojin Pavlović Foto: Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka treću godinu zaredom učestvuje u projektu Sezona filmskih klasika, koji organizuje Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka – ovoga puta filmom „Zaseda“ koji je restaurisan u Odeljenju za digitalnu restauraciju u Arhivu u Košutnjaku.

– „Zaseda“ je jedno od najboljih ostvarenja Žike Pavlovića, prema estetskim i tematskim karakteristikama, i jedan od najboljih filmova inače natprosečno plodotvornog perioda srpskog i jugoslovenskog filma nazvanog crni talas – istakao je uoči projekcije direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

U kompleksnoj umetničkoj strukturi bogatstvo narativnih strategija susreće se s prepoznatljivim stilom dugih kadrova Žike Pavlovića, u kojima se složenosti i protivrečnosti sveta prelamaju kroz mnoštvo planova, dok sama priča još više intrigira i zadivljuje gledaoca, ocenio je Pantelić.

Napominjući da je svaki Pavlovićev film obrađivao teške i zahtevne teme, on je istakao da „Zaseda“ gađa u samu srž tadašnjeg političkog poretka, što se manifestovalo i kroz opstrukcije na koje je taj film nailazio. Naime, film je premijerno prikazan u Puli, mada ne u Areni, uspešno je učestvovao na Festivalu u Veneciji, ali potom nije pušten u bioskope.

– Slikajući svet pred kraj Drugog svetskog rata i u osvit uspostavljanja novog ideološkog poretka, Pavlović uspeva da obuhvati sve probleme, protivrečnosti i lomove koji se ispoljavaju u tako turbulentnim vremenima, istovremeno dotičući aspekte koji su univerzalno ljudski, nisu vezani za vreme i podneblje niti su striktno društveni, već i lični i psihološki… Ratna, a zatim i revolucionarna stihija, u viđenju Žike Pavlovića, kanališe se u pravcu uspostavljanja čvrstog poretka, koji sa sobom donosi iščekivani mir, ali je pitanje po koju cenu, ako u tom procesu idealisti stradaju, a pobednici su oni koji umeju da manipulišu i koji nisu spremni da se žrtvuju već da na tuđim žrtvama profitiraju – rekao je Pantelić, te zaključio da utisak koji ostavlja ovaj film nije nimalo vedar, ali je njegovo dejstvo katarzično, donoseći otrežnjenje i jasniju sliku o krupnim istorijskim promenama.

Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Glavnu ulogu mladog idealiste u „Zasedi“, snimljenoj u produkciji „Centar filma“ iz Beograda, igrao je Ivica Vidović, a uz njega i Milena Dravić, Severin Bjelić, Slobodan Aligrudić, Pavle Vuisić, Dragomir Felba.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo što će Jugoslovenska kinoteka „Zasedu“ u novom ruhu učiniti bližom domaćoj publici, ali i predstaviti gledaocima u Evropi, putem svog YouTube, kao svedočanstvo o visokim dometima domaće kinematografije.

Prethodnih godina u Sezoni evropskih filmskih klasika prikazani su „Grešnica bez greha“ Koste Novakovića i „Klakson“ Vojislava Kokana Rakonjca.

Izbor za 2023. godinu, pored umetničkih kvaliteta „Zasede“, proistekao je i iz činjenice da je Jugoslovenska kinoteka protekle jeseni obeležila 90 godina od rođenja Živojina Pavlovića, priredila retrospektivu njegovih filmova i, u saradnji sa Slovenačkom kinotekom, objavila monografiju posvećenu autoru koji spada u red najznačajnijih stvaralaca srpske i jugoslovenske kinematografije.

Bonus video: Jugoslovenska kinoteka u čast Žarka Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar