Foto:Promo

Nova tribina “Beograd za početnike” zakazana za 26. novembar u 18 i 30 časova u “Galeriji 73” na Banovom brdu, vodi na svojevrsnu vremeplovnu turu “Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije”, kaže se u saopštenju organizatora.

Gost Smiljane Popov, novinarke i autorke naučno-popularnog tv serijala “Beograd za početnike”, biće pisac Nenad Novak Stefanović, autor tek izdate knjige “Apis i Aleksandar”, koja već preti da postane opasan besteler, dodaje se u saopštenju.

Kako je izgledala krvava noć koja je promenila istoriju Srbije, maja 1903. godine, iz ugla njenih protagonista, krvnika i žrtvi?
Kako i gde se kuvala strašna zavera protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović? Šta joj je prethodilo? Zašto je kralj Milan obaveštajcu Apisu dolazio na slavu?
Kako je Dragutin Dimitrijević Apis dobro poznavao Dragu Mašin i njenu braću? Kako je Apis bio u blizini Aleksandra Obrenovića mnogo puta?

Nenad Novak Stefanović biće stručni vodič kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903, a sa novim saznanjima i istraživanjima razbiće ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana.

Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, Nenad Novak Stefanović otkriće publici koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

Foto:Promo

Pored Apisa i Aleksandra, dvojice protagonista prelomnog događaja srpske istorije, osvrnućemo se i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima, kaže se u saopštenju.

Bonus video: „Nije loše biti čovek“ – gost Branka Katić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar