Foto: Media centar Beograd

Predstavnici reprezentativnih udruženja traže od Ministarstva kulture da se početkom novembra raspišu konkursi za 2023. i da se reše dugovi samostalnih umetnika.

I dok je Vlada Srbije tek juče formirana, novo-staro Ministarstvo kulture već se suočava s nezadovoljstvom umetnika. Pokrenuta je kampanja „Za dostojanstven rad u kulturi“ u okviru koje se resorno ministarstvo poziva na odgovornost zbog kašnjenja rezultata konkursa za tekuću i lošeg planiranja njihovog raspisivanja za narednu godinu, kao i prolongiranje rešavanja problema dugovanja samostalnih umetnika.

Kampanju su pokrenuli Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Stanica – Servis za savremeni ples, Udruženje likovnih kritičara AICA, Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV), Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV).

Vahida Ramujkić, Foto: Printscreen/YouTube/L.A. Art Documents

– Želeli smo da informišemo javnost o procesu koji se dešava od kraja marta, kada je formirana Radna grupa na inicijativu reprezentativnih udruženja samostalnih umetnika u kulturi i predstavnika Ministarstva kulture da se reše akutni problemi. Međutim, došlo je do usporavanja procesa iako su svi uslovi ispunjeni da se to konačno razreši i da idemo dalje – kaže za Nova.rs Vahida Ramujkić, članica Upravnog odbora udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Predstavnici reprezentativnih udruženja pozvali su pre dva dana, na pres konferenciji, Ministarstvo kulture da početkom novembra raspiše konkurse za 2023, kako se ne bi ponovila situacija da zbog ustaljene prakse kasnog raspisivanja konkursa najveći deo umetničke produkcije biva blokiran u prvoj polovini godine. Podsetili su da su rezultati više konkursnih raspisa za finansiranje savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje u oblasti kulture objavljeni sa zakašnjenjem od više od pola godine, iako je zakonski rok za realizaciju konkursa 60 dana.

Resorno ministarstvo je odmah odgovorilo saopštenjem da će nakon formiranja Vlade Srbije nastaviti da rešava zaostale probleme, kao i da će, poštujući zakonske procedure, raspisati konkurse odmah po usvajanju budžeta za 2023. godinu.

– Pozitivna je brza reakcija Ministarstva kulture. Naši problemi ih suštinski zanimaju, ali očekujemo da s reči pređu na dela i njihovo rešavanje – kaže Ramujkić i podseća da za raspisivanje konkursa i izbor aplikacija za raspodelu sredstava nije potrebno imati usvojen budžet:

– Ministarstvo kulture bi trebalo da reguliše dinamiku raspisivanja konkursa od početka kalendarske programske godine. Za prvi deo se snalazimo pošto nemamo informacije o sredstvima koja su nam odobrena, i to se radi u improvizovanim uslovima. A u drugoj polovini godine, u poslednjem kvartalu teraju nas da brzo potrošimo novac, što je loše za poslovanje.

Maja Gojković Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ DARIO KONSTANTINOVIC

Udruženja su se posebno osvrnula na problem nagomilanih dugova samostalnim umetnicima za koje su odgovorne nadležne institucije jer im nisu blagovremeno uplaćivale doprinose za zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje, na šta su još obračunate i kamate. I pored toga što greška nije njihova, poreski organi ih terete i umetnici ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu ili da odu u penziju.

Predstavnici reprezentativnih udruženja hitno od ministarstva zahtevaju: blagovremeno raspisivanje konkursa, rešavanje dugovanja samostalnih umetnika i nastavak rada Radne grupe reprezentativnih udruženja.

– Struktura u Ministarstvu kulture se ne menja, nastavljamo da radimo sa istim sagovornicima i to je dobra okolnost. Zato očekujemo da to treba sve da privedemo kraju – zaključila je Vahida Ramujkić.

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar