Foto: Zadužbina Ive Andrića

Andrićeva nagrada za najbolju pripovetku za 2019. godinu pripala je Anđelku Anušiću za zbirku pripovedaka "Legenda o v(j)etrom vijanima" u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske iz Banja Luke.

„Zbirka pripovedaka ‘Legenda o v(j)etrom vijanima’ Anđelka Anušića umetnički sugestivno daje čitav niz ljudskih sudbina, izglobljenih iz svog zavičaja i svojih života, v(j)etrom vijanih između izgubljenosti i neprihvaćenosti. Posebna vrednost ove zbirke jeste jezik koji čuva sve prostorne i vremenske slojeve u kojem žive njegovi junaci: u leksici i sintaksi čuva se njihovo pamćenje, ali i pamćenje naše književnosti i kulture“, navedeno je u obrazloženju jednoglasne odluke žirija u kome su bili prof. dr Aleksandar Jovanović (predsednik), dr Marko Nedić i prof. dr Petar Pijanović.

Žiri je razmatrao zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici tokom 2019. godine.

U najužem izboru bila je i knjiga Milana Todorova „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“ (Arhipelag, Beograd).

Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar