Festival evropskog filma Palic Andjela Jovanovic
Anđela Jovanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Glumica Anđela Jovanović prisustvovala je svečanom otvaranju izložbe kostima iz serije i filma "Nečista krv" u kojem je ostvarila zapaženu ulogu Tašane, a govoreći o vremenu iz kultnog dela Bora Stankovića i ženama koje su bile pritisnute stegama patrijarhata istakla je da se i danas, nakon više od sto godina, nije mnogo toga promenilo. 

Prolazeći kraj raskošnih kostima, Jovanovićeva je istakla da joj je bila čast da nosi tako detaljno i sa puno pažnje izrađene kostime Marine Vukasović Medenice.

– Svaki detalj je posebno ručno šiven, svaki biser, svila…To je takva posvećenost i pažnja o detaljima da mi je bilo pravo zadovoljstvo. Kostim mi je veoma pomogao u kreaciji Tašane, pogotovo pojas koji su te žene nosile. Nekako te ispravi u struku, moraš da imaš ponositiji stav uspravljenih leđa. Šalvare su fenomenalne, ali su strašno teške za nošenje jer imaju mnogo slojeva. Ženama je oblačenje bilo poseban proces, od kupanja, pa odevanja jednog dela, pa drugog… Sve je postalo ritualno. Meni kao glumici je to bilo itekako značajno jer sam se osećala kao da sam ušla u kožu lika. Kostim mi je bio prirodno odelo – kazala je glumica i dodala:

Foto: Nikola Ristić/promo RTS

– U to vreme na kostimima su postojale neke stvari samo radi ukrasa, neke radi predstavljanja položaja i staleža, a mnoge su bile vrlo praktične. Na primer, takozvanu anteriju sam koristila tokom cele scene i apsolutno mi je pomogla u svemu. Htela sam čak i da je ponesem na premijeru, bila bi mi čast, ali nije bilo moguće u tom trenutku.

Na pitanje kako se osećala u tom svetu kada je patrijarhat bio drastičniji prema ženama, Anđela ističe:

Film
Foto:KomunikArt

– Smatram da je i ovaj svet surov, ali u to vreme je bilo mnogo surovije. Ljudi su bili okrenuti ka svojoj egzistenciji, borbi za život, malo ko je mogao da bude lenj i uživa u dokolici. Ni u današnje vreme ne živimo kako bi trebalo. Mnogo je deljenja. Za mene je čovek i muškarac i žena, svi smo jednaki. Pravila moraju da važe ista za sve, tako je uvek bilo kod mene u kući i to je u mom vaspitanju.

Govoreći o položaju žena danas, Jovanovićeva je istakla da se nismo mnogo pomakli.

– Mislim da ni danas nismo toliko daleko dogurale. Žene danas kada ostanu u drugom stanju ostaju bez posla. U ovom trenutku se svašta dešava tako da nije baš idealna situacija biti žena u današnjem vremenu.

Bonus video: Izložba kostima iz TV serije “Nečista krv”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare