Ana Marija Grbic
Ana Marija Grbić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pesnikinji Ana Mariji Grbić uručena je Nagrada "Grozdana Olujić", koja se ove godine prvi put dodeljuje, i to za najbolju proznu knjigu autora do trideset godina objavljenu na srpskom jeziku tokom 2021. godine, u svečanoj sali Srpske književne zadruge.

Žiri, u sastavu prof. dr Jelena Panić Maraš, dr Tijana Tropin i prof. dr Predrag Petrović, doneo je odluku da među 13 pristiglih književnih ostvarenja nagrada pripadne mladoj laureatkinji Grbić, čija je zbirka priča „Srneća leđa“ prvo objavljeno prozno delo, nakon tri objavljene zbirke poezije.

Na pitanje Tanjuga koliko je joj ovakvo priznanje znači, Grbić je istakla da je ovo veliki podsticaj za dalje stvaranje, jer je ovo prvo prozno delo nakon objavljenih zbirki poezije.

„Obaveza jednog pisca je da napušta svoje prostore komfora, jer se ništa autentično nije stvorilo u toj zoni. U trenutku kada sam shvatila da svakog trenutka mogu da napišem pesmu koja je dobra, i samo dobra, rešila sam da napravim pauzu od poezije, tako da me je pozvala proza, jer sam dugo želela da pišem prozu“, rekla je Grbić za Tanjug.

Govoreći o samoj tematici knjige ona je rekla da se uvek kao pisac trudila da predstavlja stvarnost onakvu kakva jeste, bez doze poetičnog ulepšavanja, ali da je stvarnost takva kakva jeste uvek izvor određene doze lepog.

„Trudim se da predstavaljam stvarnost onakvu kakva jeste, da budem iskrena, ali to nikada nije bez ljubavi. Autor voli svoje junake, uvek ističe to da su oni posebni, da je život posebna stvar. Zbirka priča pomerena je iz Beograda, radnja se dešava u Desimirovcu, pored Kragujevca, u manjim mestima“, rekla je Grbić.

Bonus video: Podcast „Život na srpskom“ – gost Milica Vučković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar