Aleksandar Denić. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbiju će na 60. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji naredne godine predstavljati Aleksandar Denić.

Na 60. Venecijanskom bijenalu, koje će biti održano od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine, našu zemlju će predstavljati projekat „Exposition Coloniale“ umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije.

Predstavnik Republike Srbije na Venecijanskom bijenalu umetnosti izabran je jednoglasno na konkursu, koji su u ime Ministarstva kulture raspisali Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Fondacija MSUB, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Za Komesara nastupa Republike Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji 2024. imenovana je Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti i direktorka MSUB.

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala – „Stranieri Ovunque – Stranci svuda“, umetničkog direktora ove venecijanske prestižne manifestacije Adrijana Pedrose iz Brazila.

Na konkurs je, kako se precizira u saopštenju Ministarstva kulture, stiglo 35 prijava od kojih pet nije ispunilo proceduralne uslove. U drugi krug konkursa prošlo je pet projekata, a odlukom Stručnog saveta, na čijem je čelu bio Radoš Antonijević, izabran je rad „Exposition Coloniale“.

Aleksandar Denić Foto: Nebojša Babić

U obrazloženju Stručnog saveta se navodi da je kao odgovor na temu 60. Međunarodne izložbe umetnosti Bijenala u Veneciji Aleksandar Denić ponudio prostornu instalaciju koja predstavlja segment imaginarnog globalnog sela, ili bolje reći univerzalnog svetskog predgrađa, bez njegovih žitelja, dok naslov „Exposition Coloniale (Kolonijalna izložba)“ ukazuje na globalne strukture koje su sazdane na kolonijalnoj politici i aktuelizuje sam pojama geopolitike.

Venecijansko bijenale Foto: Zanon Luca / Alamy / Alamy / Profimedia

„Autor potcrtava neophodnost iskustva realiteta elemenata scene u veličini i u materijalu, dok svetlom koje izvire iz samih objekata, gradi zagušenu atmosferu filmskog prizora. Ovaj metod je nadograđen autorovom sposobnošću da u istu scenu utka složene, čak potpuno nespojive narative, koji u konačnom rezultiraju osećajem skoro nerukotvorene strukture, koja je samu sebe izatkala u složenim međuodnosima – što je samo utisak. Istina je da se radi o veoma istančanoj metodi građenja prostora, njegove atmosfere i njegove ispunjenosti. Tom metodom pripovedanja, kroz naslojavanja narativa i traženja značenja u preplitanju mnoštva, bivamo uvučeni u suptilnu magiju Denićevog ambijenta“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju članova Komisije.

Vladimir Nikolić i Bijana Ćirić u Veneciji prošle godine Foto: Laura Santini

Podsetimo, prošle godine Srbiju je na Venecijanskom bijenalu predstavljao Vladimir Nikolić, koji je u tandemu s kustoskinjom Biljanom Ćirić, s velikim uspehom predstavio projekat „Hod sa vodom“.

Bonus video: Vudi Alen na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar