Foto: Facebook/ULUS

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) zakazalo je za sutra u 13 časova aukcijsku izložbu više od 260 radova iz depoa Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Izložba otvorena 11. aprila, biće završena zaključno sa aukcijom, a osim uvida u dela koja posle više decenija izlaze na svetlost dana, posetioci imaju priliku i da povoljno dođu u posed nekog od njih i time ujedno pomognu neophodno saniranje “Cvijete”.

Aukcijska izložba neželjenih radova “Iz Cvijetinih skrivenih odaja” organizovana je u okviru akcije sređivanja Paviljona “Cvijeta Zuzorić”, koji još čeka da nadležni započnu obećanu kompletnu rekonstrukciju tog ULUS-ovog radnog i izložbenog prostora na Kalemegdanu, piše „Seecult“.

Foto: Facebook/ ULUS

Reč je o neklasifikovanim radovima koji su tokom prethodnih sedam decenija iz različitih razloga i namera skladištena u podrumskim prostorijama “Cvijete”. Sva sredstva od prodaje namenjena su saniranju dotrajale infrastrukture Paviljona “Cvijeta Zuzorić” i njegovom osposobljavanju za dalje bolje funkcionisanje.

Novcem od prodaje umetničkih dela, ULUS će zakrpiti krov, u nadi da će zajam Evropske banke podignut za sanaciju zgrade, a koji ističe iduće godine, ipak biti iskorišćen.

“Požar koji je izbio u martu 2021, zahvatio je potkrovlje Paviljona i onesposobio celu zgradu koja je izložbeni prostor ULUS-a i Beograda. Udruženje je od nadležnih dobilo obećanje da će renoviranja biti, MInistarstvo kulture poverilo je izradu projekta rekonstrukcije gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture (autorke su Aleksandra Šević i Ksenija Ćirić), projekat je završen, Evropska banka je dala zajam da se to uradi, dobijena je i građevinska dozvola, ali – još uvek ništa”, poručuju iz ULUS-a.

ULUS je u avgustu 2020. godine usvojilo Pravilnik o napuštenim delima, nakon čega je putem svih kanala komunikacije upućen poziv umetnicima i njihovim naslednicima da preuzmu ostavljene radove.

Foto: Facebook/ULUS

Veliki broj njih je kroz te akcije i preuzet, ali je preostalo više od 300 neklasifikovanih dela koji nisu deo značajnih ULUS-ovih kolekcija (kao što je npr. Fond mladih ili Ratni atelje). Da bi se sprečilo njihovo dalje degradiranje u veoma lošim uslovima i omogućilo saniranje prostora ULUS-a, odlučeno je da se jedan deo opredeli za udomljavanje putem aukcijske prodaje. Na taj način ovi radovi bi dobili svoj novi život i smisao postojanja, a ULUS mogućnost da obezbedi bolje uslove za rad.

Bonus video: Otvorena izložba „Neviđeni Lubarda“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar