Marcos Morau
Markos Moro i Aja Jung Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Stiglo je 18 članova španske trupe "La Veronal" i veliki šleper sa scenografijom, jutros su počele tehničke pripreme za sutrašnje izvođenje komada "Pasionarija" Markosa Moroa u "Madlenianumu". Dokazali smo da nema odustajanja i ujedno ovo je prva inostrana grupa u Srbiji nakon vanrednog stanja i izolacije, rekla je danas Aja Jung na konferenciji za novinare najavivši početak 17. Beogradskog festivala igre.

– Izuzetno sam ponosna, jer će negde sigurno ostati zapisano da je Beogradski festival igre počeo sa strancima i igrom, koja je najviše pogođena epidemijom. Sve je lako prerežirati – i pozorište i operu i muzičare u orkestru udaljiti jedne od drugih, ali je jako teško napraviti koreografiju koja ne zahteva dodir i fizički kontakt – dodala je Jung i zahvalila prisutnom koreografu Morou na dolasku u Srbiju.

Ona je navela da je svaki član tima trupe „La Veronal“ iz Barselone imao barem 50 verzija avio karti.

Beogradski festival igre, konferencija za medije, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Letovi su stalno otkazivani, karte smo menjali. Ispratili smo sve protokole. Svi umetnici prolaze dvostruko testiranje – prilikom dolaska i pre povratka. Iza svega toga stoji velika energija i u ovakvim situacijama vidi se ko je koliko fleksibilan, hrabar i inteligentan da sve teške zateve premosti – istakla je Aja Jung.

Aja Jung Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ona je naglasila da komad „Pasionarija“, koji se „nametnuo da otvori rekonstruisanu verziju Beogradskog festivala igre“, odloženog zbog pandemije, upravo svojom umetničkom porukom odgovara aktuelnom trenutku.

„‘Pasionarija’ dovodi u pitanje emocionalnu nepovezanost prema kojoj se krećemo, nametnut odbljesak ideje o napretku, veštački svet u koji smo nasilno bačeni, gde indivizualizam i moralna podlost pretvaraju savremenu planetu u planetu bespomoćnih odraslih ljudi“, stoji u najavi predstave.

Pored „La Veronala“ u septembarskom delu programa Beogradskog festivala igre najavljeni su i nastupi Kompanije Ervea Kubija iz Kana (15. septembra u „Madlenianumu“), „Un Poyo Rojo“ iz Buenos Airesa (19. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu, 20. septembra u Srpskom narodnom pozorištu), „Voetvolk“ iz Antverpena (21. septembra u BDP-u), Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke (22. septembra u „Madlenianumu“ i 23. septembra u SNP-u).

Za 24. septembar je najavljen nastup Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom „Jedan“ Sanje Ninković, dobitnicom nagrade „#Verujusebe“, za 26. septembar u „Madlenianumu“ Kompanija Olivijea Diboe iz Pariza, 27. septembra organizatori očekuju Kompaniju Silvije Gribaudi iz Venecije i 30. septembra italijanskog umetnika Alesandra Šjaronija iz Ankone.

Drugi deo programa je planiran od 2. do 8. novembra, za kada su zakazane predstave Kompanije 111 iz Tuluza, Kompanije Drezden Frankfurt, trupe Lije Rodrigeš iz Brazila, Kompanije Inbal Pinto iz Izraela, Baleta džez Montrael i Njujork siti baleta, dok je dolazak trupa Jakopa Alboma (Amsterdam), Džejsona Smita (Njujork), Šaja Kublera (Vankuver) i “Bodytraffic” (Los Anđeles) odložen za 2021. godinu.

– Dolazak umetnika zavisi od omnogo toga, festival je živa stvar, ali nećemo odustati. Sve predstave koje smo najavili biće izvedene, tokom septembra, u novemrbu i sledeće godine – naglasila je Aja Jung i dodala da će prvoj predstavi u „Madlenianumu“ prisustvovati 340 posetilaca uz molbu svima da dođu pola sata ranije zbog sprovođenja svih propisanih mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar