Foto: Filip Kraincanic/Nova.rs

U okviru 56. Bitefa na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sinoć je odigrana predstava „(Nije) kraj sveta“ u izvođenju pozorišta Šaubine iz Berlina. Od 16 časova pa do njenog početka ispred MTS dvorane bila je postavljena Klimatska kapsula, koju je za Beograđane pripremio Centar za promociju nauke (CPN).

Kako se Bitef već godinama bavi temama zaštite i obnove životne sredine, tako je i ovogodišnje izdanje obeleženo u okviru Prologa predstavom „(Nije) kraj sveta“ mlade britanske autorke Kris Buš u režiji čuvene Kejti Mičel. Radnja predstave u fokusu ima susret Ute, vodećeg akademika za klimatske promene, i Ane, koja dolazi na razgovor za mesto u istraživačkom timu.

Centar za promociju nauke (CPN) je zato napravio uvertiru za ovu predstavu na Trgu Nikole Pašića, gde je postavljena Klimatska kapsula, kombi u koji si posetioci mogli da uđu i tokom četiri minuta iskuse potencijalan katastrofičan scenario koji čeka čovečanstvo ako ozbiljno ne shvati klimatske promene.

Foto: Filip Kraincanic/Nova.rs

– Ta hiperrealistična kinetička skulptura predstavlja čoveka u kasnim sedamdesetim, koji leži na Lidu 2057. i priseća se 2022. godine. Priča koliko se sve na našoj planeti u međuvremenu urušilo, kako prirode skoro da nema, zemlja je popucala, sve smrdi na hemiju, ne može da se kupa… i objašnjava nam kako je došlo do svega toga. Ceo narativ u pozadini prati video koji daje neke lepe primere iz prirode i vrlo negativne primere ljudske aktivnosti – reči su dr Marjana Brkić iz Sektora za međunarodnu saradnju CPN.

Foto: Filip Kraincanic/Nova.rs

Do sada je Klimatska kapsula bila izložena samo na Štrandu u okviru manifestacije „Novi Sad evropska prestonica kulture“.

Vizija sveta 2057. koju mogu na kratko da iskuse oni koji uđu u kapsulu urađena je na osnovu naučnih predviđanja u saradnji sa klimatolozima, na čelu sa prof. dr Vladimirom Đurđevićem sa Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Koncept klimatske kapsule prati i podržava sprovođenje Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Kapsula će do 2025. godine proći i kroz deset drugih zemalja Jugoistočne Evrope.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar