Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pod sloganom "Mi, junaci rada svog", Beogradski internacionalni teatarski festival koji se održava od 23. septembra do 1. oktobra pored takmičarskog imaće i bogat prateći program koji će okupiti više od 350 gostiju iz sveta.

– Ovogodišnji Bitef je već počeo dragocenim pratećim programom Cirkobalkana u Luci Beograd. Prolog festivala je uvek naslonjen na ono što je bilo prethodne godine, i to će spojiti predstava autorke Kris Buš „Nije kraj sveta“, u režiji Kejti Mičel, jedne od vodećih rediteljki u svetu, a u izvođenju teatra Šaubine iz Berlina 23. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu – rekao je Miloš Latinović, direktor Bitef festivala.

„Nije kraj sveta“ Foto: Bitef/Promo

Od 16 časova pa do početka predstave ispred MTS dvorane biće postavljena Klimatska kapsula, koju je pripremio Centar za promociju nauke (CPN).

Svečano otvaranje je 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom kada će se publici obratiti Marina Davidova, ruska kritičarka, teoretičarka i pozorišna kustoskinja, trenutno je politički emigrant a potom će biti izveden komad „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima“ belgijskog koreografa Jana Martensa, i GRIP i Dance on ansambl iz Antverpena.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica na početku svog obraćanja čestitao je 60. rođendan teatru Šaubine a onda se osvrnuo na strane goste festivala.

– Najobimniji prateći program je plenarni miting IETM, najveća evropska i jedna od najvećih svetskih pozorišnih mreža, i ona će okupiti više od trista učesnika iz inostranstva, a sam festival ima oko 50 gostiju. Zaista se radujem što smo u ovim teškim vremenima, obeleženim posledicama pandemijom koronavirusa, ruske invazije na Ukrajinu, ekonomskom krizom u svetu i u našoj zemlji, odabrali smo pravu temu a to je rad, uslovi rada. I što možemo gradu Beogradu da prišutimo radost kroz međunarodno svetski relevantan umetnički program na društveno značajnu temu koja nas se tiče i lokalno i globalno. I što ćemo, u najboljoj tradiciji ovog festivala, Beogradom učiniti svetskom pozorišnom prestonicom – naglasio je Medenica.

Predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčića Foto: Marijana Janković/Narodno Pozorište

Učesnici IETM konferencije će, nastavio je, gledati i domaće predstave.

– Organizovali smo Šoukejs, tako da će biti u prilica pogledaju „Tako je (ako vam se tako čini)“ (JDP), „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ (Narodno pozorište), „Living room“ i „Cement Beograd (BDP) i „Neoplanta“(Újvidéki Színház) iz Novog Sada, evropske prestonice kulture. Napravili smo platformu za prezentaciju domaćeg teatra stranim posetiocima i nadamo se da će neke od predstava gostovati ne nekim stranim scenama.

U glavnom takmičarskom programu 56. Bitefa učestvuje devet predstava iz Srbije, Nemačke, Slovenije, Velike Britanije, Belgije, Francuske i Meksika.

– Dodeljujemo dva priznanja, specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“ i Gran pri „Mira Trailović“. U međunarodnom žiriju su glumica Vanja Ejdus iz Srbije, dramski pisac i dramaturg Dino Pešut iz Hrvatske, pozorišna rediteljka iz Bosne i Hercegovine Selma Spahić, Kristen Dorsl, pozorišna kritičarka i novinarka iz Minhena, piše za Zidojče cajtung, a predsednica je Štefani Karp, dramaturškinja i pozorišna kustoskinja, jedna od poslednjih generacija velikih žena koje su vodile evropske festivale – rekao je Medenica i dodao:

– Ovom prilikom moram da kažem da smo zaista bili uznemireni napisima u našim medijima po pitanju rada i zastupljenosti umetnika iz bivše Jugoslavije u Beogradu i Srbiji, gde je imenovana i Selma Spahić, uz Harisa Pašovića i Dina Mustafića, i smatramo da je njihov rad nešto veoma dragoceno kod nas.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Medenica je istakao da se Bitef trudi da određeni sadržaji budu vidiljivi i onima koji nisu u Beogradu.

– Zato RTS uvek snimi jednu predstavu koju emituje a ovog puta će to biti komad „Krize“ mladog slovenačkog reditelja Žige Divjaka u izvođenju Maske i Slovenskog mladinskog gledališča, koji ćemo premijerno gledati i sanjim svečano i zatvaramo festival. Takođe, u pratećem programu pokrećemo platformu „Maska“ iz Ljubljane, to je jedan od najznačajnihij regionalnih časopisa za izdvođačke umetnosti, i bićemo partneri u projektu „Jugofuturizam“. To je tema njihovog poslednjeg broja, koji će svoju promociju imati na festivalu i ovom pojmu će biti posvećena i konferencija. Važno je da naglasim da ovaj koncept stvaraju oni koji nisu rođeni u Jugoslaviji i zato je on futurustički, umetnička vizija, jer mladi koji stoje iz „Maske“ teže širem kulturnom prostoru nego što su ovi naši nacionalni torovi – zaključio je Ivan Medenica.

Bonus video: Otvaranje 55. Bitefa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar