50 godina „Kuma“: Stiže 4K HD verzija i serija koja otkriva tajne sa snimanja

Kultura 14. jan. 202210:37
Podeli:
Scena iz filma Kum
Scena iz filma Kum Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Serija "The Offer" o snimanju legendarnog filma "Kum" premijerno će biti prikazana 28. aprila, zvanično je objavio "Paramount+", a tokom jučerašnjeg dana izašao je i trejler koji najavljuje restaurisanu verziju ovog kultnog ostvarenja. Od 25. februara biće prikazivan u određenim bioskopima u Americi i svetu, a 22. marta prvi put će "Kum" biti dostupan u 4K Ultra HD verziji na platformama.

Serija će prikazati priču o čuvenom ostvarenju Frensisa Forda Kopole iz perspektive producenta Alija Radija, koga će u seriji igrati Majls Teler. Inače, za tu ulogu je prvo angažovan Armi Hamer, pre optužbi za kanibalizam, dok bi Kopolu trebalo da igra glumac Den Fogler, piše Deadline.

Prve tri epizode ​​serije će se emitovati jedna za drugom, dok će preostalih sedam biti dostupno za strimovanje četvrtkom.

Snimanje serije The Offer Foto:BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Priča "The Offer" je zasnovana na iskustvu nagrađivanog producenta Alija Radija sa snimanja kultnog filma "Kum" iz 1972. koji je Frensis Ford Kopola režirao i adaptirao sa Mariom Puzom. U filmu su glumili Marlon Brando, Al Paćino, Džejms Kan, Džon Kazale, Robert Duval, Dajan Kiton i Talija Ši i bio je nominovan za 11 Oskara, a osvojio je tri - uključujući i onaj za Radija.

Pored Telera, u glumačkoj ekipi serije "The Offer" su Metju Gud kao Robert Evans, Džuno Templ kao Beti Makart, Đovani Ribizi kao Džo Kolombo, Den Fogler kao Frensis Ford Kopola, Bern Gorman kao Čarls Bludorn, Kolin Henks kao Beri Lapidus i Patrik Galo kao Mario Puzo.

Marlona Branda iz vremena kada je glumio Vita Korleonea u novoj seriji igraće Džastin Čejmbers, kome će to biti prva uloga nakon što je napustio popularnu seriju "Uvod u anatomiju", krajem 2019. godine.

Dzastin Cejmbers
Džastin Čejmbers Foto:VALERIE MACON / AFP / Profimedia

"The Offer" je napisao Majkl Tolkin, a izvršni producent je Niki Toskano.

"Kum" je film režisera Fransisa Forda Kopole iz 1972. godine i predstavlja adaptaciju istoimenog romana, koji je napisao Mario Puzo. Priča filma pokriva period od 10 godina (1945—1955) i prati italijansko-američku porodicu Korleone.

Film je nagrađen priznanjima Američke filmske akademije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario, a izabran je i za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Država. Takođe je rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, iza "Građanina Kejna" na spisku "100 godina... 100 filmova (izdanje na 10. godišnjicu)" Američkog filmskog instituta.

Scena iz filma Kum
Scena iz filma Kum Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Isto tako, rangiran je kao drugi na spisku "250 najboljih" IMDB, prvi na spisku 100 najboljih sajta Metacritic i među prvih 10 na spisku najboljih filmova svih vremena sajta "Rotten Tomatoes". Film je najpre odbio da snimi italijanski režiser Serđo Leone, a dvanaest godina kasnije on ipak snima krimi film "Bilo jednom u Americi".

Bonus video: De Nirova životna priča: Kako je postao omiljeni filmski mafijaš

Komentari

Vaš komentar