Foto: Galerija Centra za grafiku FLU

Izložba "3 štampana rada" britanskog umetnika Alana Parkera biće otvorena sutra u 19 sati u Galeriji Centra za grafiku FLU, saopšteno je iz ove institucije.

Postavka „3 štampana rada“ londosnog umetnika, koja će trajati do 13. septembra, donosi publici dela „Slažem se/Ne slažem se/Nisam siguran“, „Koalicija voljnih“ i „Fragment Corpora“.

Kako u katalogu izložbe beleži sam Alan Parker delo „Slažem se/Ne slažem se/Nisam siguran“ donosi tekstove, izvedene iz psihometrijskih testova koji se koriste u zemljama kao što su Velika Britanija i SAD za procenu kandidata za niz karijernih staza, industrija i pozicija, dok se rad „Koalicija voljnih“ koncentriše na autobiografske aspekte znanja predstavljenih u formatu koji podseća na odgovore u kvizu ili takmičenje u časopisu.

A delo „Fragment Corpora“ poziva se na rečenicu Čarlsa Bebidža iz 1821. godine da je „vazduh jedna ogromna biblioteka na čijim stranicama je zauvek ispisano sve ono što je muškarac ikada rekao ili su žene šaputale“.

Foto: Galerija Centra za grafiku FLU

Sam umetnik podseća da je korpus kolekcija pisanog ili izgovorenog materijala koji se čuva na računaru i koristi se u lingvistici za procenu načina na koji se jezik koristi i dodaje da je u veštačkoj inteligenciji „AI korpus materijal koji AI pregleda da bi postao inteligentan u određenoj predmetnoj oblasti“.

Foto: Galerija Centra za grafiku FLU

Alan Parker, koji je završio likovne umetnosti na Univerzitetu u Redingu i pohađao postdiplomske studija na Central Sent Martins u Londonu, viši je predavač na diplomskim i master studijama na londonskoj Umetničkoj školi Kambervel i Srišti Manipal institutu za umetnost, dizajn i tehnologiju u Bangaloru. Radio je kao viši predavač na diplomskim i master studijama fotografije na Univerzitetu Vestminster, bio gostujući predavač na Umetničkoj akademiju u Novom Sadu, a savetnik je pri Uniji nezavisnih filmskih stvaralaca Kinetik kolektiv u Beogradu. Takođe, u našem gradu je 2020. učestvovao u osnivanju Footnote centra za sliku i tekst sa Miom Ćuk. Ova umetnička rezidencija otvorena je za nove stanare i prezentacije srpskih umetnika, a bila je jedan od prostora za Bijenale mladih Srbije 2021.

Foto: Galerija Centra za grafiku FLU

U umetničkoj praksi ukršta umetnost i dizajn, a realizuje se u raznim medijima, od osmišljavanja izložbi i instalacija u nezavisnim i javnim galerijama, kao i kroz produkciju naručenih i nenaručenih radova iz domena videa, fotografije i grafike. Parkerova dela i instalacije prikazana su u Tokiju, Bangaloru, Delhiju, Bombaju, Čenaju, Atini i Beogradu, kao i Londonu.

Bonus video: Izložba „Lavirint devedesetih“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar