Film "Praznik rada" Pjera Žalice Foto: Promo

Film “Praznik rada” Pjera Žalice, jednog od najistaknutijih regionalnih reditelja, otvoriće 22. avgusta na Kanli kuli takmičarski program 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala (FFHN-MFF), saopštili su organizatori.

Takmičarski program dugometražnog igranog filma ponudiće dvanaest naslova u kojima, pored poznatih imena, dominiraju debitanti, mahom generacije ovogodišnjeg festivalskog izdanja koje se održava pod sloganom “Mi smo djeca filma”.

Selektorka programa, producentkinja Jelena Mišeljić istakla je da je programski koncept poput simboličkog omaža osnivačima, usmeren na region, preciznije – bivši jugoslovenski prostor.

Jelena Mišeljić Foto: Promo

– Taj prostor je oduvek bio stecište različitih društveno – političkih, kulturnih, ali i estetskih previranja, a o tome su posebno svedočili filmovi, prikazujući različite autorske izraze i poetike. Čini se da se ni danas deca filma ne mogu osloboditi sveprisustva turbulentnog podneblja. Ovogodišnja selekcija sadrži dvanaest filmova koji, dominantno iz ličnih pozicija i autentičnim rediteljskim senzibilitetima, istražuju zaostavštinu večitih promena i različitih ekstrema koji su tektonski uticali na njihove personalne i umetničke svetove – rekla je Mišeljić, i dodala:

– Nadam se da će ovogodišnja selekcija delovati kao poziv na kritičko promišljanje prošlosti, a sa ciljem što boljeg razumevanja današnjice i konstrukcije budućnosti koja je nama, deci filma, trideset pet godina kasnije, izuzetno potrebna.

Pored filma „Praznik rada“ Pjera Žallice u takmičarskom programu dugometražnog igranog filma 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su: „Zbornica“ Sonje Tarokić, „Kelti“ Milice Tomović, „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, „Murina“ Antonete Alamat Kusijanovic, „Vera sanja more“ Kaltrine Krasniqi, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, „Mimi“ Darijana Pejovskog, „Posle zime“ Ivana Bakrača, „Stric“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića, „Elegija lovora“ Dušana Kasalice i „Jahači“ Dominika Menceja.

Odluku ko će osvojiti Grand Prix – „Zlatna mimoza“ za najbolji film, kao i o ostalim nagradama, odlučivaće žiri u čijem sastavu su Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević i Ivan Ikić, glumica Jelena Gavrilović i scenarista Stefan Bošković.

35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine.

Bonus video: Druženje sa glavnim glumcima filma „Strahinja Banović“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar