Nik Kejv i "The Bad Seeds", Exit festival 2022 Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Dok Putinove divizije melju i u prašinu pretvaraju selo po selo u Donbasu, ruski predsednik je Srbiji izgleda namenio malo napredniju vrstu invazije. Kao bomba je juče odjeknula infomacija portala Nova.rs da televizija RT, koju je EU zabranila kao glavno oružje ruske propagande u invaziji na Ukrajinu, dolazi u Srbiju.

Osim toga, u Srbiju je već stigao i Jandeks, ruska verzija „Gugla“ i najveći ponos ruske IT industrije.

Utamničeni vođa ruske opozicije Aleksej Navaljni „Jandeks“ je nazvao još većim oružjem Putinove propagande od televizije, pa vam je onda jasno koja je uloga dolaska ovog giganta u Srbiju.

Srbija se tako našla u zaista jedinstvenoj situaciji u Evropi, a bogami i svetu. Centar Beograda vrvi od zapadnjački dizajniranih bogatih Rusa koji su pobegli od Putinovog rata da uz dobar kapućino iz beogradskih kafića zarađuju svoje velike plate; grad je iscrtan slovom „Z“, i to u režiji domaćeg stanovništva; a sada će tu biti i sprovodioci opsežne informativne kampanje Kremlja.

Transparent na Varadinskom mostu Foto:BETAPHOTO/SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Kako se to desilo? Odgovor je prilično jednostavan – Putin se „ubija“ od para prodajući gas i naftu po višoj ceni i u većoj količini nego pre invazije na Ukrajinu, ali sve te silne rublje nema gde da potroši. Tu na scenu stupa Srbija, kao jedina zemlja u Evropi (osim Belorusije) koja odbija da uvede sankcije Rusiji i jedina zemlja u koju mogu bez problema da dolete.

Srbija je i jedina zemlja koja nije zabranila rad ruskim državnim kanalima, tako da je poslovna logika šefova RT-a više nego jasna.

Lično sam veliki protivnik zabrane rada bilo kojih medija, pa i ruskih državnih. Neka cvate tisuću cvjetova, pa i ruskih, nemam problem s tim.

Drugo je pitanje, međutim, kako će na sve ovo gledati Vučićevi šefovi u Briselu. Uprkos veoma oštrim porukama sa praktično svih adresa na Zapadu da prestane da sedi na dve stolice, Srbija kao da tek sada tu politiku dovodi do ekstremnih granica.

Kupujemo LNG gas u Grčkoj? Naravno. Dobijamo najbolju cenu ruskog gasa? Podrazumeva se.

Podržavamo rezoluciju protiv agresije na Ukrajinu? Nego šta. Uvodimo sankcije Putinu? Bože sačuvaj.

Zaklinjemo se u članstvo Srbije u EU? Jašta. Otvaramo Putinovu TV usred Beograda? Конечно!

Bože, šta li su mislili oni silni pijani Englezi na proteklom Egzitu dok su prelazili Varadinski most u Novom Sadu, iscrtan silnim slovima „Z“? Eto, to je slika Srbije iz budućnosti kako je zamišlja aktuelna vlast: Na binama „Egzita“ prže Nik Kejv i beloruski sint-pop bogovi „Molchat Doma“, dok se s mosta kezi zlokobno „Z“, a negde u etru odzvanja:

Говорит Москва!

Bonus video: Nik Kejv peva legendarnu pesmu „I Need You“ na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare