Piše Veselin Simonović: Treba da znate sve!

Kolumne 28. feb. 202019:17 > 26. okt. 2020 13:51
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Naši novinari i urednici neće štedeti nikoga, biće kritični najviše prema vlasti, jer oni raspolažu našim parama i presudno utiču na naše živote, ali i prema opoziciji. Za nas nikad neće biti dovoljno da se neko izjasni da je protiv vlasti, to ga neće amnestirati od kritike.

Poštovani čitaoci,

Najpre da se, kako je red i kako nalaže osnovno vaspitanje, predstavim jer se na ovoj adresi nismo upoznali. Ja sam Veselin Simonović i 36 godina se bavim novinarstvom, ponosni sam otac dve kćerke – doktorke Isidore i studentkinje Anite i suprug Ljiljane. Poslednje 23 godine radio sam u kompaniji Ringier Axel Springer, kao glavni urednik raznih izdanja i svaki dan proveden u „Blicu“ bio je za mene poslovni izazov i veliko zadovoljstvo. Radio sam još kao urednik u „Borbi od 1984. do 1994. godine i u nedeljniku „Vreme“ do 1997. godine. Od 1. januara sam glavni i odgovorni urednik portala nova.rs i direktor firme United Media Digital. Nadam se da ćemo se svakodnevno družiti i sad znate i na koju adresu možete da uputite vaše kritike, predloge, a neću se ljutiti ako nas ponekad i pohvalite.

U redakciji nova.rs radi više od 70 vrhunskih profesionalaca, koje sam birao po jednom jedinom kritrijumu – da li su bili spremni da se bave novinarstvom. U 80 odsto onoga što se trenutno u Srbiji naziva medijima je najmanje novinarstva, a najviše primitivizma, klevetništva, mržnje i poltronstva. Višedecenijsko uredničko iskustvo mi daje za pravo da podsetim šta znači biti novinar:

Osim što je potrebno da bude obrazovan i pismen, neophodno je i da bude hrabar, da uvek postavlja pitanja i traži odgvore za svoje čitaoce, da otkriva pozadinu i ne bude samo puki prenosilac tuđih izjava i poruka, potrebno je da „ispravi kičmu“ i ima stav. Takve sam birao i ponosan sam na našu i vašu redakciju nova.rs.

Naši novinari i urednici neće štedeti nikoga, biće kritični najviše prema vlasti, jer oni raspolažu našim parama i presudno utiču na naše živote, ali i prema opoziciji. Za nas nikad neće biti dovoljno da se neko izjasni da je protiv vlasti, to ga neće amnestirati od kritike.

Uzmimo za primer poslednji veliki događaj – prodaju „Komercijalne banke“. Istraživaćemo da li smo je prodali po najboljoj ceni i u najbolje vreme, moramo podsećati vlast da su to pare nas građana Srbije i da ih nisu dedovi ostavili predsedniku, premijerki i ministrima da sa njima raspolažu kako im volja. Upravo na ovom primeru su pokazali – izjavom da će pare od prodaje usmeriti u neki nepostojeći plan „Srbija 2025“, da sa našim parama mogu da rade šta im se prohte. Taj plan nije usvojila ni Vlada Srbije, a kamoli Skupština. Naravno, imaju većinu i mogli su kad god su hteli da to stave na skupštinski dnevni red i usvoje, nisu samo zato što su bahati i ne poštuju građane koji misle svojom glavom.

Drugi primer: nikada nećemo prećutati ksenofobične i rasističke, primitivne ispade lidera i liderčića opozicije, jer to što po ceo dan viču „Ua! Vučiću!“ nije dovoljno da za našu redakciju budu kredibilni sagovornici.

I da ne obećavam više, prosudite sami i javite se, pišite!

Komentari

Vaš komentar