Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vi koji sutra sednete u skupštinske klupe zaboravite na čast i dostojanstvo. Vi niste u Narodnu skupštinu ušli voljom građana i na demokratskim izborima, vi ste tu samo zahvaljujući volji i moći jednog čoveka. Na vaše mandate pala je senka pre i nego što ste položili zakletvu i postali republički poslanici.

Vaš osnovni zadatak biće da čuvate i branite interes toga koji vas je oktroisao u poslanike. Nikakvo služenje zakonima, državi, narodu. Ne! Neki od vas bi sigurno i na drugačije organizovanim izborima prošli ali, nažalost, i vaši mandati su ukaljani.

Onaj što je organizovao izbore sve je učinio da izborne trke i ne bude, da natera najvećeg opozicionog rivala i više stotina hiljada građana na apstinenciju. U takvoj „utakmici“ pobednik je unapred bio poznat.

Ni tu trku sa jednom kočijom, tvorac uslova i organizator izbora, nije mogao da izvoza pošteno. Menjao je pravila (cenzus) kada to nije dozvoljeno, vodio je kampanju i predvodio listu, iako mu to Ustav i Zakon zabranjuju.

Koga ćete vi koji sutra uđete u najviši dom vlasti predstavljati. Građane? Koje građane, one što nisu izašli na izbore ili one što su ucenjeni radnim mestom glasali za vas. Ili one koji su džipovima „privođeni“ na glasanje. Ili one kojima su draže dve, tri hiljade dinara od slobode izbora. Svakako i one što su se umazali izbornim zejtinom. Njih ćete predstavljati.

Svako ko je pogledao zapisnike sa izbornih mesta (sajt Republičke izborne komisije) mogao se uveriti da izbori 21. juna nisu bili regularni. Tako na primer, u ogromom broju opština mogu se naći nepotpisani zapisnici sa biračkih mesta. Oni su nevažeći i očigledno su služili za štelovanje rezultata.

Šta tek reći za one zapisnike koje je potpisivala jedna olovka i jedna ruka ili za one koje su pojedini kontrolori odbili da potpišu. Ili za one koji su prepravljani i po nekoliko puta. Svakom ko želi da vidi na šta liče ti izborni rezultati predlažem da pogledaju zapisnike iz Ivanjice (izborna mesta 1, 3, 5 i 9) i videće svu umetnost imitacije glasanja.

Slika vaših mandata je slika gospođe u prugastoj dukserici (videla je cela Srbija) koja glasa u umesto dovezenih birača. Nemojte je se stideti, na njenom „volonterskom radu“ počiva vaš legalitet.

Svi koji žmure pred izbornom krađom mogu da pogledaju prigovore koje su RIK-u uputili posmatrači organizacije CRTA. Do deatalja su opisane duple evidencije glasača, kao i uloga crnih džipova, glasanje bez provere i slično. Kome ni to nije dovoljno neka pročita žalbe Ustavnom sudu tamo će naći dokaze da su vreće u kojima se čuvaju glasovi gotovo prazne, i da su rezultati izbora usvojeni na nezakonitoj sednici RIK.

Možete li vi koji sutra ulazite u republički parlament da uočite razliku između legalne i kradene robe. Da li ikad pomislite da su vaši mandati falš? Ako vi to ne prepoznajete, kako ćete prepoznati interes svih građana, kakve će biti vaše odluke?

Ili možda sve to znate i nije vas briga. Vi ste tu zbog sebe i njega. Preklopili vam se interesi. Mislite da će izborne fleke izbledeti vremenom. Neće, biće sve vidljivije i nema tog hemijskog čišćenja koje ih može ukloniti. Jedini izlaz je da se šije nova odeća.

Iz neregularnih izbora ne može se ući u regularno stanje i regularne odluke.

Komentari

Vaš komentar