Podeli:
Foto: Bojana Janjić

Gledaju nas i mlađi, radiće isto što i mi, ne zaboravimo, na velikom smo platnu. Dobićemo ulogu u nekom drugom filmu kasnije, možda u komediji, možda u drami, ali iznesimo sada ovu ulogu u apokaliptičnom filmu.

Nikad nije dobro kada iz prve imate o čemu da pišete. Kada jedna tema preplavljuje sve ostale, kada glavu jedva držite iznad svih sranja i okrećete je levo desno tražeći neko drugo, malo manje sranje, ali džaba. Ako se samo malo duže zadržite na nečemu drugom, progutaće vas veliko sranje, u ovom slučaju koronavirus, ako ne budete dovoljno pažljivi. Baš kao u bilo kom apokaliptičnom filmu B produkcije. Ja sam fan tih filmova. Volim The Impossible, gledala sam ga dva tri puta. Naravno i Contagion 2011. Ali, Melancholia, ljudi, taj obožavam. Na stranu sad koje filmove volim, ali evo nas, tu smo u scenariju jednog apokaliptičnog filma.

Kako se priča odvija, i kako se bolest širi sa jedne strane planete ka drugoj, možemo da vidimo kako se ljudi polako smanjuju i postaju brojke, male tačkice obojene u crveno, plavo, zeleno razbacane po mapama. Tačkice koje postaju deo važne svetske statistike o broju obolelih, umrlih, zaraženih. Ako zumiramo, evo nas, konačno smo ti likovi u apokaliptičnom filmu. Ok, uglavnom smo svi urlali na idiotske likove u horor filmovima koji odlaze u mračne podrume i izlaze napolje gde ih čeka ubica, ali slično je i u disaster filmovima. “Ne pipaj zaraženog pacijentaa, obuci zaštitno odelo budalo, ne ljubii gaaa”. I tako dalje.

Imamo priliku da ne budemo TA budala i taj glupi lik iz filma. Ne gurajte ruke u vatru, ne skačite u nabujalu reku, odnosno, budite odgovorni, budite onaj lik u filmu za koga govorite: “Konačno neko pametan”, onaj zbog koga na kraju filma odahnete i kažete: “Ok ovaj film ipak nije totalna glupost”. Preuzmite stvar u svoje ruke, za početak u svojoj kući.

Glavni likovi u dobrom filmu nemaju vremena za budalaštine jer moraju da budu oprezni i da ne dozvole da ih budale ometaju. Oni moraju da zaštite prvo sebe, svoje porodice i ostale. Glavni likovi smo mi, danas i sutra, i tu smo da do kraja ovog filma odigramo najbolje što možemo. Imajmo strpljenja, ne širimo lažne vesti, vodimo računa o higijeni, slušajmo uputstva relevatnih institucija, štitimo sebe i druge i ne budimo budale. Gledaju nas i mlađi, radiće isto što i mi, ne zaboravimo, na velikom smo platnu. Dobićemo ulogu u nekom drugom filmu kasnije, možda u komediji, možda u drami, ali iznesimo sada ovu ulogu.