Piše Luna Lu: Ljudožderi vegetarijanci

Podeli:
Luna Lu
Foto: Marko Krunić/Promo

Srela sam tigrastog mačora kod apoteke dosta udaljene od naše zajedničke adrese. Poručila sam mu da je previše mlad za tu vrstu avanture i da mačori na Dorćolu tako mali nemaju puno šanse. Ali, ne vredi tinejdžeru govoriti.

*

Ove sedmice priča koja me je najviše dotakla i uznemirila jeste Severinina ispovest.

Ta rekonstrukcija zločina nad njom samom koju je opisala precizno i do detalja udara u sam pleksus.

Borba majke za sopstveno dete i svirepa drama žrtve psihičkog maltretiranja i konstantnog ponižavanja ispričana je hrabro i u dahu.

Žanr je psihološka drama sa elementima trilera i horora.

*

To je i saga o korupciji koja se sprovodi u čak dve države – jednoj koja je deo EU zakonske regulative i druge koja je Tamni Vilajet.

U obe – moćnik manipuliše svojim milionima podjednako uspešno.

On igra šahovsku partiju okupljajući oko sebe mrežu visokopozicioniranih figura, ali i potrošnih pijuna za jednokratnu upotrebu sa obe strane granice ne bi li majku svog deteta saterao u ćošak i zatamničio u njen sopstveni mrak.

*

Razoružati kraljicu i baciti je zverima, a onda oni, ta ekipa ljudoždera vegeterijanaca može da proslavi nečiju patnju i da krene na neki novi „mindfuck“ nivo ne bi li još nekom upropastili život jer im se jednostavno može.

Budžet je neograničen – ček je blanko – svi troškovi su pokriveni.

Targetiraj novu žrtvu i udri – neka igre počnu.

Malo „Game of Trones“, malo „Hunger Games“ – ali, sa balkanskim tvistom i prstohvatom svireposti specifičnim samo za ovo geografsko područje (podrijetlo).

*

Naivno sam pomislila kako će ovo svedočenje otvoriti tu veliku temu jer Severina svakako nije jedina žena koja bije ovu bitku na ovim prostorima.

Ima ih na hiljade koje se bore i sa svojim bivšim partnerima i sa sistemom i sa samima sobom da ostanu na nogama i da sačuvaju razum.

Poverovala sam kako će sa svih strana stizati podrška i kako će ovaj slučaj otvoriti Pandorinu kutiju koja je zapečaćena ćutanjem iz straha i nemoći.

Ali, ne lezi vraže.

*

Nastao je cunami najneverovatnijih pokušaja da se junakinja ove priče dodatno raskomada provlačenjem kroz naslovnice tabloida i specijalne programe na nacionalnim frekvencijama gde su da čudo bude veće – žene (voditeljke ili urednice) – krenule da bacaju koske ne bi li kod javnosti još više otvorile apetit za mesom natopljenim krvlju.

Dotući sestru koja u nokautu leži na zemlji ispovređivana i istraumirana.

Toliko o ženskoj solidarnosti i empatiji u onom što se kao naziva „javnim prostorom“.

*

Za ovu akciju (zlo)upotrebili su i fotografije na kojima je Severina u ulozi Salome.

Potpuno su eliminisali iz konteksta motive ove biblijske priče.

Priče u kojoj prelepa kći ispunjava želju svojoj majci koja želi da se osveti Jovanu Krstitelju. Salome pleše pred moćnikom koji potom zaveden tim plesom i njenom lepotom donosi odluku da se Jovan obezglavi. Salome, njegovu glavu poslužuje na pladnju svojoj majci koja ponosito gleda u svoju kćer zadovoljna što joj je ispunila želju.

Good girl.

*

O Salome – Oskar Valjd je napisao kultnu lektiru, pisao je i Flober.

Štraus je komponovao istoimenu operu.

Slikari i vajari su kroz čitavu istoriju civilizacije obrađivali ovu temu, ali te sve činjenice iz opšte kulture su apstrahovane i odrađena je manipulacija gde je Severina predstavljena kao mrziteljka muškaraca koja nosa naokolo na tanjiru odesečene muške glave, sledbenica crne magije, vudu sveštenica, ultimativna grešnica i veštica.

*

Da mogu, ošišali bi je do glave i proterali kroz gradove da joj rulja viče „Shame“, pa bi je spalili više puta, a onda bi otišli kućama i slušali njene pesme i imitirali kako se oblači, kako pleše i kakvu frizuru ima – nastavili bi da joj zavide i ako su je upravo još malo ubili u pojam, posisali malo njene krvi i dosolili joj živu ranu.

*

Da, mi živimo u društvu kreiranom od strane ljudoždera vegeterijanaca i do nas je da li ćemo uključiti sopstveni um, sopstveni mehanizam za saosećajnost i potrebu za pravdom. Dok mi pristajemo na ovu prljavu igru – ona će trajati i mutirati u sve opakiju i svirepiju.

Nemoj da čekaš da sam doživiš nepravdu epskih razmera da bi promenio pravila igre – odzvanja mi u biću.

Ohrabrimo se.

*

I #BeSafe, želim nam slobodu kretanja kroz grad pošto nam je prethodnih dana bila oduzeta raznim povodima – između ostalih i sumasišavšim akcijama novonastalog fantomskog praznika u sred srede, radnog dana. Osim što nam se ograničava sloboda drugačije misli i kritike, sve više nam se ograničava i sloboda putovanja kroz prostor i upravljanje sopstvenim vremenom.

Komentari

Vaš komentar