Piše Ivan Mrđen: Svi Milenini pasoši

Kolumne 19. okt. 202113:04
Podeli:
Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Život je namestio da gospođa Milena Mrđen Read baš danas, na svoj rođendan, ima zakazanu on line prezentaciju pred najužim rukovodstvom kompanije API (Australian Pharmaceutical Industries), u okviru koje je predviđeno i kraće predstavljanje zemlje iz koje je stigla „tamo dole“.

Pokušavajući da reši problem kako da objasni da je rođena u jednoj, postala punoletna u drugoj, prvi put se zaposlila u trećoj, a otišla iz države četvrtog imena, ona je svoju priču naslovila „Svi moji pasoši“.

„Rođena sam 1975. godine u Beogradu, glavnom gradu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Prvi pasoš koji sam dobila kao dete bio je crvene boje i na koricama je bio državni grb. U njegovom središtu bilo je šest buktinja koje daju jedinstven plamen, kao simbol zajedništva republika udruženih u tu federaciju. Danas su svih šest federalnih jedinica samostalne države, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija“, tako je Mirina i moja najstarija ćerka započela svoje viđenje raspadanja nekadašnje zajedničke domovine.

Zatim je pomenula i pasoš SFRJ sa plavim koricama, pa plavi pasoš Savezne Republike Jugoslavije, sve do činjenice da kratkotrajna Državna zajednica Srbije i Crne Gore nije ni izdavala ovaj dokument sa njenim imenom i grbom, već su važili stari plavi pasoši, po čijem isteku je svaka država izdavala nove pasoše svojim građanima.

„Tako sam i ja u prvoj deceniji Dvadesetprvog veka najviše putovala sa crvenim pasošem na čijim koricama je pisalo Republika Srbija i utisnut grb Srbije, a praksa da moj svaki novi pasoš ima drukčije ime države i grb na koricama prekinuta je poslednjim, koji sam dobila u svom rodnom gradu. Sa tim drugim srpskim pasošem sam u avgustu 2013. godine, posle udaje za Kamerona Rida, došla u Australiju, sa tim pasošem sam dva puta boravila u Srbiji i četiri puta u Dubaiju, u koji se 2015. godine preselila moja sestra Marina“, stoji na kraju ove njene nesvakidašnje hronike, uz napomenu:

„Od 2019. godine imam pasoš Australije!“

Komentari

Vaš komentar