Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Igrokaz oko poskupljenja struje išao je onim redom, na koji nas već godinama u zdrav mozak. Prvo je resorna štiklica objasnila da imamo najnižu cenu u Evropi i da ona mora da se poveća radi stabilizacije elektroenergetskog sistema. Dakle, poskupeće!

Tada štafetu preuzima predsednik svega ovoga (sasvim slučajno ovo čitate 25. maja) da kaže kako ceni to što pojedini ministri brinu o svom sektoru, ali da struja mora da se štedi, odnosno da će o tome, kao i o svemu drugom (od sastava nove Vlade do fiskalnih kasa na pijacama), uskoro morati da donese tešku odluku. Dakle, poskupeće uskoro!

Drama se, kao i obično, pretvara u komediju onog trenutka kad nastupi tzv. premijerka da objasni “šta je predsednik hteo da kaže”… A onda svi komentarišu budalaštinu o odvrtanju suvišnih sijalica na lusterima, a prođe nezapaženo još jedno bacanje kletve na prethodnu vlast. Kao mi se grčimo već deset godina da popravimo što su oni upropastili. Dakle, poskupeće sigurno, ali su za to krivi bivša vlast i nesavesni građani!

Među komentarima na njene prizore iz londonskog života zapazio sam onaj Milana Tasića da je besmisleno pozivati građane na štednju, jer “više dajemo za angažovanu energiju, akcize, obnovljive izvore i TV pretplatu nego za utrošenu električnu energiju”. U praznom zvezdarskom stanu Mirine i moje najmlađe ćerke Marine, koja već sedam godina pali svetla po Dubaiju, radi samo jedan frižider, a mesečni računi za struju iznose više od 1.300 dinara. Struja 200, sve ostalo za ostalo…

Pošto odvrtanje frižidera iz tehničkih razloga nije baš preporučljivo, premijerkina story mi liči na priču sa buvljaka, gde je neki lik prodavao neispravne sijalice, a na primedbu da one ničemu ne služe, odgovarao: “Kako ne služe, odeš u firmu, pa zameniš!”