Piše Ivan Mrđen: Mandat po mandat…

Kolumne 03. avg 202211:24
Podeli:
Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Za početak, uvek aktuelni Ninus Nestorović: "Političari koji nam već decenijama prodaju maglu, morali bi da nam daju popust. Mi smo im stalne mušterije." Time je potvrđeno zapažanje dr Ratka Božovića: "U središtu vidnog polja aforizama Ninusa Nestorovića našlo se vreme koje stagnira ili ide natraške, unazad. To je bio i ostao društveni sunovrat."

Deo tog sunovrata je istorija nekad najmoćnije opozicione partije, Srpskog pokreta obnove. Nekadašnji kralj trgova postao je lakej predsednika svega ovoga, sve zarad apanaža njegove supruge i ponekog poslaničkog mesta, od kojih je na jedno pretplaćen poznati beogradski književnik i aforističar.

Možda je baš to zasmetalo Nestoroviću, koji mi je prekjuče poslao sledeću poruku: „Od 12 saziva Skupštine Srbije u periodu od 1991. do 2022. na prvom mestu po stažu u poslaničkim klupama nalazi se predstavnik SPO Aleksandar Čotrić, koji je biran u sedam saziva – 1994, 1997, 2004, 2008, 2012, 2014, 2016. i 2020. godine. Time je stekao 24 godine radnog staža.“

Jedan drugi "ježevac" Mile Pop Ilijev o "večitom poslaniku" pisao je manje probranim rečima: "Aleksandar Čotrić je etablirani satiričar, onaj koji po definiciji ima vlast za temu svoje satire, a član je vladajuće bande i na njenoj izbornoj listi."

Sam Čotrić, dok je još bio aforističar, kao da je predvideo sopstvenu budućnost: "Nekada su za mene glasale stotine hiljade birača. Baš me zanima šta se tim ljudima u međuvremenu dogodilo?!" Ili: "Poslanik prima platu za petoro. Toliko ljudi predstavlja u parlamentu." Pamti se i ovaj: "Pljeskajte, da vas ne bi spljeskali!"

I za kraj, Čotrićev aforizam koji baš liči na pokojni SPO: "Podelili smo članovima stranke stanove, lokale i kredite. Tako smo naš politički program potpuno ispunili!"

BONUS VIDEO Ivan Mrđen: Šta je nama naša Borba dala

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar