Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Pravilo da na televiziji gledam samo fudbal i filmove prekršio sam poslednjih dana, prateći kviz „Želite li da postanete milioner“. Nešto zbog mog prijatelja Ivana Zeljkovića, sa kojim sam se u međuvremenu sjajno družio u Dubaiju, a mnogo više da bih se pred ukućanima pravio pametan.

Tako sam se i preksinoć hvalio znanjem iz geodezije (pitanje o teodolitu, na kome se saplela najmlađa učesnica Milica Stojanović), ali i borilačkih sportova (dobro sam poznavao rvačkog selektora Ljubomira „Gedžu“ Ivanovića i bokserskog Bruna Hrastinskog).

Kao „Šampion znanja Jugoslavije“ za 1964. godinu, uvek sam isticao da su tom mom uspehu podjednako doprineli i školsko znanje i široki spektar interesovanja, posebno za sport i književnost. Vremenom se pokazalo da je ne manje važno i lično iskustvo: teodolit sam koristio još u Građevinskoj tehničkoj školi, a „dupli nelson“ bi nam ponekad pokazivao otac mog prijatelja Slobodana, rvačka legenda Milorad Miša Arsić.

Do sada su u „vrućoj stolici“ najbolje prolazili moji ispisnici penzioneri, ali ne samo zbog velikog životnog iskustva, već i zbog sasvim drukčijeg školovanja. Ponekad je tužno videti mlade ljude (koji su se, by the way, prijavili kao „sveznalice“) kako se muče sa elementarnim pojmovima iz istorije i geografije.

Ne bih da se podsmevam momku koji nije znao gde je poginuo narodni heroj Boško Buha (to je odavno proterano iz udžbenika), ali njegovo glasno razmišljanje između „Jabuka“ ili „Jajce“ (“Jabuka je kod Pančeva, a Jajce kod Beograda“) – nije samo njegova bruka.

Druga je tema što bi neko mogao da pomisli da i tu ima neke logike. Ako je jedna od država iz naših krštenica stvorena u Jajcu, zar ova u kojoj živimo i koja se upravo uobličava na svevlašću jednog čoveka ne vuče korene iz – Jajinaca?!

 

****

BONUS VIDEO: Takmičarka dala savet budućim učesnicima Milionera