Piše Ivan Mrđen: Dan za istoriju

Kolumne 13. sep. 202113:00
Podeli:
Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

„Ekologiju smo potrošili, šta je sledeće“, možda taj tvit potpisan sa „Uspeh Petrović“ najbolje kazuje zašto subotnji „ekološki ustanak“ neće ostati zabeležen kao datum početka pozitivnih promena u Srbiji.„Ekologiju smo potrošili, šta je sledeće“, možda taj tvit potpisan sa „Uspeh Petrović“ najbolje kazuje zašto subotnji „ekološki ustanak“ neće ostati zabeležen kao datum početka pozitivnih promena u Srbiji.

Kad budete čitali današnji broj naših novina (eto nas već na koti 66), znaćete da li je nedelja 12. septembar upisana zlatnim slovima ne samo u našu, nego i u svetsku istoriju, odnosno da li je Novak Đoković prvi u ovom veku ponovio nešto što je pre njega uspelo samo dvojici tenisera. Amerikanac Don Badž (1915-2000), osvojio je kalendarski gren slem, pobedivši na sva četiri najvažnija turnira (Melburn, Pariz, Vimbldon i Njujork) 1938. godine, a hodajuća australijska legenda Rod Lejver, koji je baš te 1938. rođen, isti uspeh ostvario je dva puta (1962. i 1969. godine).

I ne samo to, ako je pobedio Danila Medvedeva, Novak ulazi u istoriju kao teniser sa najviše osvojenih gren slem titula u open eri, što su njegovi navijači efektno iskazali majicama sa porukom „21 in ’21“. „Osvojiti gren slem je lako, izađeš na teren i pobediš samo sedam puta“, našalio se svojevremeno Džon Mekinro, kome treba verovati zbog sedam singl i deset dubl trofeja sa ova četiri najveća turnira.

Ova izjava u verziji britanske tinejdžerke Eme Radukanu (13. novembra puni 19 godina), inače 150. na WTA listi, glasi: „Izađeš na teren i pobediš deset puta“. Ovogodišnja pobednica US opena upisala je subotu 11. septembar 2021. u tenisku istoriju, pošto je na završni turnir stigla posle tri meča u kvalifikacijama.

Ali, to je već priča o velikoj trojci u muškom tenisu, gde su od početka 2009. do sinoć, od ukupno 50 odigranih turnira, Đoković, Nadal i Federer osvojili 41, a još pet igrača preostalih devet. Kod dama, od ukupno 51 turnira, nedostižna Serena Vilijams je osvojila 14, a čak 24 teniserke dele preostalih 37 trofeja, od kojih njih 14 je to učinilo samo po jednom.

Nije baš umesno poređenje, ali bilo bi korisno da mnogi od likova koji su u subotu pozivali na „ustanak“ ostanu samo na tom jednom jedinom „trenutku slave“!

Komentari

Vaš komentar