Piše Ivan Mrđen: 666 dinara za demokratiju

Kolumne 17. sep. 202113:01
Podeli:
Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

“Nismo uspeli. Još šest godina ćemo gledati Zagorku Dolovac kao Republičku javnu tužiteljku. Da li smo znali da ulazimo u bitku koju je teško dobiti? Da. Kad je Vlada Srbije u julu predložila reizbor Zagorke Dolovac po hitnom postupku, pokrenuli smo kampanju da se spreči to ’švercovanje’ problematičnih odluka u vreme odmora.“

Tim rečima se svima koji su podržali njihovu akciju ovih dana obratio Savo Manojlović ispred Tima „Kreni – Promeni“. Peticiju je za nekoliko dana potpisalo 27.000 građana, hitan izbor je stopiran, ali je predlog vraćen kao „redovan postupak“, pa je ono što se naziva Narodnom skupštinom 22. jula ipak izglasalo treći mandat jedinom kandidatu za tu važnu državnu funkciju.

„Uhvatili smo Vladu u laži i naterali Skuštinu da makar formalno ispoštuje proceduru. U to vreme zahuktavana je velika afera sa navijačima i očigledno je vlasti trebalo da što pre izabere najposlušnijeg tužioca, a u toj kategoriji Zagorka Dolovac nema premca“, piše Manojlović.

Zahvaljujući svima koji su potpisali ovu peticiju, Tim „Kreni – Promeni“ je naglasio da su sve njihove aktivnosti usmerene ka tome da Srbija postane „normalno društvo sa ljudima koji časno rade svoj posao u institucijama i građanima koji se ne plaše vlasti, već se vlast plaši građana“. Njihova je želja da budu nezavisni tako što će veliki broj ljudi malim donacijama od 200, 500, 1.000 dinara ili koliko ko može podržati njihov rad.

PROČITAJTE JOŠ:

“Danas je u svetu Međunarodni dan demokratije. U Srbiji je utorak…” – tako je 15. septembra 2020. napisala na Fejsbuku koleginica Maja Perović. Godinu dana kasnije, bojim se da je đavo odneo šalu i da bismo bili sretni da kažemo „danas je u svetu Međunarodni dan demokratije, a u Srbiji je sreda“. Videli smo i preksinoć koliko talambasanje o slavnoj prošlosti, nacionalnom jedinstvu i zastavama ovde bolje prolazi od razgovora o demokratiji.

Zato sam prekjuče na račun Udruženja građana „Kreni – Promeni“ uplatio simboličnih 666 dinara!

Komentari

Vaš komentar