Dejan Žujović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Sve ti to mokar spid, brate, veruj mi… Sve ovo što čitaš, što slušaš, što ti se servira preko malih ili velikih ekrana. Sve sami mokri spid. Mokri spid je kriv što najbolji student prava i najiskusniji političar u novijoj istoriji ne zna kako se ide u goste. Pogotovo kada planiraš da u goste vodiš i Gocu i ostale medijske satrape sa unapred uručenim pitanjima. Evo, dečko, ako meni ne veruješ – pitaj bilo kojeg ozbiljnog predsednika.

Mokar spid tera i sisatog irokeza da palamudi od jutra do sutra. Da broji krvna zrnca, balavi i somnambulazni kao da mu je politička mama u krilu. Mokar spid krivi tvoju vremensku i prostornu ravan. Čini ti se da je normalno da živiš kao što si živeo u studentskim danima, dalekih devedesetih. Da gledaš ove lobanje, slušaš kako one ne vole Hrvate i Bošnjake, da klempo balavi, preti i prdi, da te plaše praznim rafovima i hladnim zimama.

Mokri spid je postavio neuko siroče na čelo energetskog sistema. Siroče napravi štetu merenu milijardama. Sada te lerdi mokrog spida ubeđuje da su za sve krivi Ukrajinci. Neće pederi da se ko ljudi predaju, pa da nastavimo da ričemo kano tigrovi.

Lerdi insistira na ozbiljnosti. Ako vam je potreban kvalitetan pregled – javite mu se. Poznaje ljude. Ozbiljne. Dok vam trnu jezici od mokrog spida, sečenog bugarskim Merixom, slušate lerdija kako na nacionalnoj frekvenci izjavljuje kako ne voli Hrvate i Bošnjake. Zamislim da se u tom trenutku zovem Senad. Da živim u Pazaru. Šta bih mislio o lerdiju i državi koju predstavlja? Pitajte nekog ozbiljnog predsednika, ne znam.

Konačno je došlo do društvenog konzesusa. Narod na mokrom spidu ga je izglasao. Lekari na istom su ga nagradili. U danu kada Predsedništvo zakazuje magnetnu rezonancu pacijentkinji koja je celoga života uplaćivala svoje zdravstveno osiguranje. Zna lerdi ljude. Samo ne znam da li je osoba odgovorna za zakizavanje smenjena? Ako nije bilo termina u dve naredne godine – kako je pronađen u narednih desetak dana? Ko je fulao u ovoj robin-hudovsko-hajdi priči? I da li to znači da je bolje zakazivati kod doktora preko Predsedništva nego regularnim putem? Da li je to taj famozni doprinos napretku?

Da ne grešimo dušu, ne valja samo lerdi mokar spid. Malo sa strane rade i vrli opozicionari. Kenjaju da nije spidina nego paracetamol, ali trne mozak i od njihovog rada. Popravljaju se ko po svadbama. Menjaju priče, pristupe, znoje se i nervozno tresu glavicama. Nema više ulice, deco! Od sada samo na kanabe, pa u četrir oka. Kao stari Atinjani u zlatno doba demokratije, lebac ti se ne ogadio. Slušam te pričice kao što bih slušao grčke mitove. Mokar spid.

Navukao se narod na mokar spid. Noćima ne spava, gleda kurvetine po rijalitijima. Slabo jede. Jeste da nema ni šta, ali nije gladan. Može jedno jogurtče da se deli na četiri. Važno je da je klempo poklao irokezom jedno hiljadu ustaša. Meso se ne jede. Neće više ni da se proizvodi. Šta će nam? Mogu braćala da ga uvoze.
Kada sve prođe vadiće se da je spid bio mokar. Loše sečen. Da jadni mali hrčci nisu ništa krivi. Nije ni lerdi. Loša ekipa oko njega je. Zapamtite šta vam kažem. Ako su vam mozgovi ostali do danas celi…

Tagovi

Komentari

Svi komentari (12)