Piše Maja Uzelac: Nekretnine

Kolumne 28. nov. 202109:17
Podeli:
Maja Uzelac Foto:privatna arhiva Sonja Leković

Šta radi čovek kad treba da se seli?

(Možda živi u iznajmljenom stanu, pa ga teraju napolje jer šta god. Možda je nešto prodao, nešto nasledio ili nedajbože stekao – da, ponekad, greškom, u Srbijici desi se i to – i sad bi da – kupi stan?)

Šta čovek radi kad treba da kupi stan u Beogradu i, recimo, to može?

Prvo se mnogo obraduje.

To je njegov grad i on ga voli. U njemu su njegovi prijatelji i porodica. U njemu je odrastao.

Seti se malkice međutim, već sledećeg časa, da je u pitanju često najzagađeniji grad na svetu, a time i u poznatoj galaksiji.

Takođe i grad o kom se to zna, na oko vidi a uz kašalj oseća, ali podaci nekako uvek zaobiđu zvanične kanale komunikacije.

Pa stoga, on je svestan tog pakla od vazduha, ali uvek se paralelno i malkice pita: Da li sam lud? Da li to samo deo ove teorije…ove zavere…msm…možda sam sve to ja, poznati triper

– istripovao?

Zatim se priseti kako u njegovu zemlju, po svemu sudeći, evo stiže i korporacija veselog imena Rio Tinto. Zvuči kao karneval, ali biće pre cirkus.

Kad kažem po svemu sudeći, mislim Ne bude li se digla kuka i motika. Kad kažem kuka i motika, mislim bukvalno jbna kuka, ako je imate gajbi, motika, ako ne motika – ašov, ako ne ašov, onda kišobran.

Za urbanije.

Ali, ništa li od toga, onda u njegovu zemlju stiže pomor, pakao i guba, s kojom nikakve pandemijice neće biti uporedive bez stilske figure cinizam.

Msm, ovaj – kamen na kamenu neće da ostane, kako govore fotografije iz prethodnih oblasti delovanja ove interesne grupacije trenutno zainteresovane za hemijski element litijum, najlakši poznati metal i sirovinu budućnosti.

Jedino je pitanje čije.

E pa nečije.

Naše međutim i jbg – ne.

Baš ne.

_

Dakle, toga se svega seti čovek koji bi da kupi stan u Beogradu;

a gde će?

Pošto

Kum iz Austrije upravo prepričava svoj nervni slom jer lokdaun, prijateljica iz Kanade prodala gajbu i seli se nazad – ovamo! – jer eno po kućama belosvetskim već proveravaju šta se tačno radi i kako se konkretno slušaju autoriteti, sve dok u Kini dronovi vraćaju kućama s livada decu bez maski.

.

Jbmliga

One vikendice na Marsu nisu još krenule

A i kad krenu – ne bih nikog da razočaram, ali deluje da će Mars biti samo tajkunska ekspozitura

Što znači:

Ostaje samo Zukerbergov META.

Ono što je naivno krenulo kao društvena mreža fejsbuk

A sada je cela paralelna realnost

Tamo ćete ići na koncerte i na izložbe, tamo kupovati, tamo ćete raditi.

Koliko će koštati parcele kod Marka, to za sad ne znamo – ali da će koštati – o da!

Samo sledeće godine Mark će u mrežu uložiti deset biliona. Treba to naplatiti.

Uskoro će na svaki od sajber kvadrata leći odgovarajući prajs teg.

U bitkoinima, ne brinite.

.

Zajebite kuće i stanove.

Čuvajte parice.

Nekretnine ovih dana

Dobijaju jedan potpuno novi oblik.

PROSTO. Dugo sam pisala o kompleksnim stvarima raznih vrsta, za manje-više svaku novinu u zemlji – o suptilnosti i sofistikaciji kulture i medija, društva, mode, interneta, bože me sačuvaj – čak i politike; shvatam, međutim, da grupno nismo savladali osnove funkcionisanja, samu bazu jbnog postojanja, koja treba da omogući dalje bavljenje bilo čim ozbiljnijim.

I evo, najzad, imam iskustva, nemam frku, nije mi stalo do reputacije, a nemam ni nešto mnogo vremena. Prvi put u životu, pisaću kratko o najprostijim stvarima najprostijim rečnikom. Svima nam najviše znači, a više nemam živaca da preskačem.

Uozbiljimo se. Budimo najbolji mi. Ne budimo pičke.

Neko s rokom trajanja ne može to sebi da dozvoli.

Bonus video:

Maja Uzelac, rediteljka i kolumnistkinja

Komentari

Vaš komentar