Piše Maja Uzelac: Počeo je Survivor

Kolumne 17. okt. 202109:13
Podeli:
Maja Uzelac Foto:privatna arhiva Sonja Leković

...ej, već odavno, evo ovde - u stvarnosti. A posle deset godina, došlo je, dakle, vreme i za njegovo vaskrsenije na srpskijem televizijama.

Ja televizor nemam. Da, po TV emisiji me najbolje znaš i ne, ni tad nisam gledala TV. Što ti je ujedno i jedini način da za ljude nešto smisleno napraviš.

Jer, generalno, to sranje ubija u pojam. Otima snagu. A snaga ti treba.

Ako bi da živiš na svetu ovih dana.
Da ne kažem, preživiš.

Ali, u tu svrhu, sada imamo Survivor.

Ko preživi, pričaće.

A već naziv te emisije ovih dana zvuči kao šala.

Štaaa, šališ se u ovim vremenima?!? – što kaže Bo Burnham, komičar na Netflixu (ne, Netflix nije televizija. Ni HBO. Već nešto što svaka poštena kuća treba da ima.)

_

Ovih dana, Survivor nije što je bio pre deset godina, kad se ovde poslednji put prikazivao – prilika za pokazivanje pločica i tricepsa na magičnom svetlu tropskog ostrva 

Ne

Ovih dana, to je suštinska prilika da se, kako ime show-a i kaže, PREŽIVI: da se preživi korona, mediji koji je prenose, ekipa koja je hendluje, i tvoja lična okolina koja sve to, svaki dan, u sebe unosi, žvaće, vari (i ne izbacuje. Jer, kao i sa prženom hranom, treba stopedeset godina da se to sranje od stresa preradi. Utom se organizam nadima, večno pati od gastritisa, očajava. Tad je pripremljen da se pred naletom virusa samo prospe). 

I šta radi nova Nova S u tom času? Daje ti priliku da se svojom izvrsnošću kandiduješ za pusto ostrvo! Gde ćeš možda jesti zmije i visiti sa lijane da bi došao do banane, ali šta je to, rođaci, prema životu u Srbiji, a bogami i civilizaciji kao takvoj ovih dana i godina (skoro dve)?

Raj.

Daleko od virusa, četvrtih i petih doza, daleko od tevea i vanrednih obraćanja, portala na kojima je vest o Survivoru odmah do vesti o poslednjoj celebrity smrti, daleko od brojki, mera, tvitera i fejsa, daleko od naslova i od kioska, daleko od podivljalih prijatelja i poznanika.

RAJ!

Nešto kao izleti u svemir Elona Maska.

Pa, ukratko, da li je okej zajebavati se u ovoj situaciji? 

Odgovor je –

Da!

I Nova S to, ovom inicijativom, vrlo uspešno čini.

Preživljava vam se?

OK, evo jedinstvene prilike da preživite.

Bukvalno.

(E, sad, manje bukvalno – znate, život je i malo više od preživljavanja, ali:

do te poente retki su evoluirali.

Nije im lako zameriti.

Retki, zaista, i imaju priliku da taj ispravan teoretski iskaz ispitaju u praksi.

Kad im se ta prilika i ukaže, oni ne znaju šta bi s njom.

Kao svinje i biseri. Majmuni i internet. Premijerka i država. Dopuni niz.)

_

Sunce, vazduh, ljudsko društvo. (Okej, poneka kamera, sad JEBIGA.)

Amiši bi to pozdravili.

A mogu vam reći, i ja sa njima.

Taka stvar.

PROSTO. Dugo sam pisala o kompleksnim stvarima raznih vrsta, za manje-više svaku novinu u zemlji – o suptilnosti i sofistikaciji kulture i medija, društva, mode, interneta, bože me sačuvaj – čak i politike; shvatam, međutim, da grupno nismo savladali osnove funkcionisanja, samu bazu jbnog postojanja, koja treba da omogući dalje bavljenje bilo čim ozbiljnijim. 

I evo, najzad, imam iskustva, nemam frku, nije mi stalo do reputacije, a nemam ni nešto mnogo vremena. Prvi put u životu, pisaću kratko o najprostijim stvarima najprostijim rečnikom. Svima nam najviše znači, a više nemam živaca da preskačem.

Uozbiljimo se. Budimo najbolji mi. Ne budimo pičke.

Neko s rokom trajanja ne može to sebi da dozvoli.

Bonus video:

Maja Uzelac, rediteljka i kolumnistkinja

Komentari

Vaš komentar