Žaklina Tatalović Foto: Zoran Lončarević

Svi smo bili u cirkusu kod Juge. Tamo se i sad vidi okrugli trag na mestu šatre. Jer svaki cirkus jednom odlazi. Ok, ne baš svaki. Jedan se samo preselio iz Zemuna u centar Beograda i radi evo već 11 godina, neometano.

Pa da ubacimo žeton za prvu vožnju.

Jako su zablještala svetla u areni. Jedni će sigurno reći rvao se predsednik vuk hrabro sam protiv svih. U pesmi je tigar. Ali eto, uspeli su da slude i Đoletovu pesmu.

Bili su vukovi njegovi uz njega pa neka odbrana od posrnulih poslanika sa poslovnikom u rukama i nije bila potrebna. A realno, svi znamo da postoji i skupštinsko obezbeđenje.

Smeškao se vuk koji nikad kraći govor nije imao, jer oni kada osvoji neku funkciju za sebe trajali su i po 6 sati, a za Kosovo 40ak minuta. Nema šta mnogo da se priča, jer novi pregovarački okvir je tajna. Zašto? Niko pojma nema.

Ulazak Kosova u UN je dobar probni balon koji za sada udara o vrh cirkuske arene i niko ga ne vidi i ne čuje jer se glasno nagadjalo ko je domaćin, a ko gost.

Visoki gosti na galeriji arene, diplomate, pa Srpska lista sa Kosova, ali i tužni pajac što bio im je drag, kad god uzme megafon. Izbaciše ga.

Siguran je predsednik vuk kada priča o tajni, isto kada i priča da su svi oni bivši baš sve na tacni dali. Ko da 1999. nije ni postojala. Ali malo se ipak rukica zatrese.

*

Hej, imamo novog krivca, a Koštunica u fazonu poručuje – ne prihvatajte Briselski sporazum jer dati Kosovu pravosudni sistem zapravo znači nestaće cirkus u širokoj ravnici…

Optuživao je predsednik vuk opoziciju da ništa nisu epohalno rekli, kao da on pa jeste. Međutim, kaže da ne može da otkriva svaku taktiku. I to je u redu.

Vikao je opziciji “Kosovo nije poslovnik” , ali se strogo istog poslovnika držaše naprednjaci kad je vreme u pitanju, da neko slučajno ne nadmudri vuka u nekoliko sekundi. Ali i to je ok.

PROČITAJTE JOŠ:

Kaže predsednik vuk potrebna mu je podrška za nove pregovore i razgovore inače “bićemo zgaženi”. Pa kako sad vuka bilo ko da zgazi? Da l’ sve te maske kriju bol il’ neki drugi lik?

Predstava je otišla dođavola oko ručka, a u toku nje odoše i fakir i artisti na žici, padoše, dakle, i neke ostavke.

Prvi čin završen je ipak nekim rezultatom. Smirivanje tenzija – nula poena. Rasprava o novom pregovaračkom okviru – nula poena. Nevređanje – nula poena.

Haos – 12 poena. Pobednika nije teško prepoznati.

Nijedna sednica o Kosovu inače, nije bila toliko burna. Od predsednika poslanici su saznali isto ono što i sa konferencije za medije. Te dve predsednikove arene sada su ispumpan balon dok od Kurtija stižu novi uslovi. Među njima i da se svo oružje sa Severa Kosova preda. Pa odkud to sad tamo?

Nestaje cirkus, za sve je bolje tako… Šalim se, nastavlja se naravno.

P.S. Đole oprosti za pesmu, mogla je i ona “Dno dna”, ali sigurno neki drugi put.

Vaša Ž.

***

BONUS VIDEO: Žaklina Tatalović: Moja majka bi se razračunala sa Vučićem, pa da vidimo ko je nevaspitan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare