koalicija Moramo
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret Ne davimo Beograd i koalicija Moramo predstavili su program "Za dobar grad" u Dorćol Platzu, gde su govorili o svojim planovima nakon 3. aprila. Samo neke od pomenutih ideja su metro po meri građana, nova parking mesta, centar za podršku žrtvama seksualnog nasilja, ali i i revizija štetnih ugovora koje je potpisala aktuelna vlast.

Na samom početku, prisutnima se obratio Dobrica Veselinović koji se zahvalio na 4.672 prikupljena potpisa za koaliciju „Moramo, za dobar grad“.

koalicija Moramo
Dobrica Veselinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Veselinović je pozvao glasače da izađu na izbore i utiču na to da SNS i „njihovi sateliti“ ne budu na vlasti nakon 3. aprila.

Istakao je da će se prvo uhvatiti u koštac sa revizijom svih štetnih ugovora koji su potpisani u ime građana, a za tuđu korist u prehodnom periodu. Robert Kozma ispred ove koalicije rekao je da je siguran da će u prvih 100 dana nakon izbora uspeti da prođu kroz sve štetne ugovore i poslove koje je trenutna vlast potpisala.

„Od posledice zagađenja vazduha u Srbiji svake godine 15.000 ljudi izgubi život“, rekao je Veselinović, naglasivši da je ekologija gorući problem koji su spremni da reše. Predrag Momčilović, sekretar za zaštitu životne sredine rekao je da je situacija sa zagađenjem vazduha sve lošija, ali da oni imaju rešenje. Cilj im je da građani svoje „dotrajale uređaje za grejanje zamene novim i efikasnim“, ali i da se fokusiraju na unapređenje energetske efikasnosti.

„Mi se već danas suočavamo sa klimatskim promenama, one nisu samo naša budućnost“, rekao je Momčilović, objasnivši da je jedan od ciljeva ove koalicije instaliranje solarnih panela.

Treća stvar sa kojom će izaći na izbore, prema njegovim rečima, jeste rešenje problema saobraćaja, a jedna od njihovih ideja jeste da svako stigne od kuće do posla za pola sata ili manje. Zoran Bukvić je rekao da planiraju da postignu ovo postavljanjem po tri brze linije autobusa, tramvaja i BG voza. Još jedan od načina je proširivanje žutih traka i davanje prednosti gradskom prevozu na raskrsnicama.

„Naš metro biće po meri građana, ne po meri tajkuna“, rekao je Bukvić, dodavši da građani mogu očekivati jeftiniji prevoz i nova parking mesta.

Naglašavaju i da će, ukoliko oni pobede, lažirane javne nabavke otići u prošlost.

Beograd mora da postane grad po meri žena, o čemu je govorila Natalija Simović. Prema njenim rečima, plan je da se u Beogradu uvede usluga centra za podršku ženama žrtvama seksualnog nasilja, kakav ne postoji u Beogradu.

Na predstavljanju se govorilo i o problemima obrazovnog sistema, poput malih plata i načina na koji se donose obrazovne tragedije, a jedan od ciljeva je da se biranje članova školskih odbora koje postavlja grad vrši na javnim konkursima, kako bi „stručnim i motivisanim ljudima bilo omogućeno da učestvuju u radu škola“.

Najavljeno je da će pokrenuti i savremeni program za obrazovanje odraslih, jer je ono „celoživotni proces“, koji mora biti dostupan svima, objasnila je Jelena Vasiljević.

koalicija Moramo
Jelena Vasiljević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Milan Ljutovac istakao je da planiraju da kreiraju nove gradske opštine na nivou čitavog grada, a da se nadležnosti sa celog grada spuste na nivo gradskih opština, a catim i mesnih zajednica. Na taj način će, kako kaže, građani moći da utiču i rešavaju probleme koje u tom kraju imaju.

Branislav Dimitrijević rekao je da su kulturi potrebna nova sistemska rešenja, a da van centra grada ne postoje funkcionalne ustanove kulture.

„Građanima je kultura na visokom mestu prioriteta. Prema tome, moramo da imamo radnike u kulturi koji, pre svega, dostojanstveno žive, koji su dobro plaćeni za svoj rad i imaju dobre uslove rada“, istakao je on.

Vladimir Simović istakao je da je potrebno obezbediti sigurne ugovore svim zaposlenima u javnim preduzećima, a da ugovorima o radu dobijenim zahvaljujući partiji mora da se stane na put. Dodao je i da niko ne sme da radi za minimalac.

Prisutnima se obratio i Nebojša Zelenović, nosilac parlamentarne liste ove koalicij, koji je rekao da iskreno veruje u mladi tim koji čini ovu koaliciju.

Njihov plan, ističe on, je da svako mesto u Srbiji ima prečišćivač otpadne vode, počevši sa Beogradom, koji je jedina evropska prestonica bez njega.

„Razvićemo različite formule participacije. To znači: svi će biti pitani za sve“, rekao je Zelenović.

koalicija Moramo

Predstavljanju rešenja za Beograd prisustvovala je i predsednička kandidatkinja zeleno-leve koalicije „Moramo“, Biljana Stojković, koja se ovom prilikom zahvalila na poverenju koje je dobila od koalicije, „da stane ispred njih na predsedničkim izborima“.

Biljana Stojković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Istakla je da partijsko upravljanje resursima ove države, budžetom i ljudskim životima, nešto čega neće biti ukoliko „Moramo“ pobedi na izborima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram