Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSid) Bojan Klačar izjavio je danas da je ishod predsedničkih izbora manje-više onakav kakav su istraživači prognozirali, te da je bilo jasno da će kandidat vlasti za predsednika Aleksandar Vučić pobediti u prvom krugu i da će biti blizu 60 odsto.

„Sve što se desilo na predsedničkim izborima bilo je očekivano“, rekao je Klačar i dodao da se pokazalo da Vučić uživa veću podršku nego njegova Srpska napredna stranka.

Upitan šta znači to što Vučić sam ima 16 odsto više nego lista njegove stranke na parlamentarnim izborima, Klačar je rekao da je išao u trku ispred svih zajedno, da se pokazao kao tačan predviđeni zajednički rezultat SNS i Socijalističke partije Srbije.

Kako je rekao, većina istraživača je SPS videla ispod 10 odsto, a SNS više nego što su osvojili, ali da se predsednik SPS Ivica Dačić dobro pozicionirao u pogledu ukrajinske krize i igrao na ruski sentiment, pa je došlo do istog zbira koji je projektovan, ali do različite distribucije.

On je ocenio da je „umiveni nastup“ kandidatu koalicije NADA Milošu Jovanoviću doneo korist, a da su kandidature predsednika Dveri Boška Obradovića i predsedice Zavetnika Milice Đurđević služile da se ne bi odlili njihovi glasovi za parlamentarne izbore i da je njihova predsednička kandidatura osnažila njihove liste.

PROČITAJTE JOŠ:

Klačar je ocenio da će uz sedam izbornih lista koje ulaze u parlament sastav biti zanimljiviji.

Dodao je da misli da Ujedinjeni za Srbiju ne mogu biti zadovoljni rezultatom, jer se iz njihovih izjava tokom kampanje videlo da veruju da će imati iznad 20 odsto.

Komentarišući rezultate beogradskih izbora, prvo je rekao da je u Beogradu niža izlaznost u odnosu na Srbiju, da se koalicija SNS i SPS nalaze na jedan do dva mandata do većine, kao i da ostaje pitanje da li koalicija Ajmo ljudi u glavnom gradu može da pređe cenzus.

On je izrazio očekivanja da će proces formiranja vlasti trajati dugo, dva ili tri meseca, ali da smatra da će to biti paket.

BONUS VIDEO: Zoran Živković i Bojan Klačar: Referendum kao politička predigra za izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)