Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Narodna stranka nam je mnogo bliža od Stranke slobode i pravde i njih vidim u budućem, još širem 'Patriotskom bloku' u koji su dobrodošli. Niko samostalno neće smeniti sadašnju vlast, tako da je najšira saradnja neophodna", rekao je u intervjuu za Nova.rs predsednik Dveri, Boško Obradović.

Obradović je u razgovoru za naš portal govorio o tome kakve su šanse da na narednim izborima nastupi u koaliciji sa Zavetnicima, zbog čega veruje da će vlast uvesti sankcije Rusiji, kao i šta bi on uradio da je na mestu Aleksandra Vučića.

Pročitajte još...

Dogovorili ste saradnju sa Zavetnicima, da li to znači i da ćete zajedno na izbore u Beogradu?

Nije bilo reči o predizbornoj saradnji već smo pokrenuli formiranje šireg patriotskog i državotvornog bloka koji bi predstavljao treći put na srpskoj političkoj sceni između bivše i sadašnje vlasti. Gotovo je sa dvopartizmom, vreme je za nove ljude i ideje u srpskoj politici.

Ujedinili ste se zbog protivljenja uvođenju sankcija Rusiji. Odakle vam to da će Vučić to učiniti, kad predstavnici vlasti demantuju i govore suprotno?

Vučićeva vlast je promenila spoljno-politički kurs Srbije uvođenje sankcija Belorusiji i trostrukim glasanjem protiv Rusije u UN. To nam govori da je sledeći korak na tom putu ispunjavanja naloga iz Brisela uvođenje sankcija Rusiji. Izražavamo svoju zabrinutost zbog toga, a nećemo se buniti ako aktuelna vlast odbije pritiske i ucene iz Brisela. U suprotnom ćemo se itekako pobuniti.

Šta biste vi uradili na Vučićevom mestu?

Ostao bih vojno i politički neutralan. Zatražio bih razumevanje svih velikih sila za poziciju neutralnosti Srbije, s obzirom na sve što smo prošli sa sankcijama i ratovima 90-ih godina prošlog veka. Nikakav novi rat nam nije potreban, a posebno ne svrstavanje na stranu NATO-a koji nas je bombardovao. Nije ovo što Vučić radi izdaja Rusije već Srbije i naših interesa koje štiti upravo Rusija. Ne vidim niti jedan jedini razlog da radimo protiv Rusije.

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Neko će vam na to odgovoriti sa argumentom da je i Rusija devedesetih godina uvela nama sankcije?

Rusija u tom vremenu nije mogla da pomogne ni sebi, a kamo li Srbiji. Najčuveniji ruski disident i nobelovac Aleksandar Solženjcin napisao je knjigu „Rusija u provaliji”, posvećenu tom periodu ruske istorije kada je Rusija bila pod potpunom kontrolom Zapada, tajkuna i kriminalaca. Od dolaska Putina na vlast Rusija se vratila u istoriju i iznova postala velika svetska sila koja je nebrojeno puta stala na stranu srpskih nacionalnih i državnih interesa.

Otvoreno ste kritikovali sastanak Vučića i Đilasa i tvrdili ste oni ne mogu da dogovaraju ponavljanje izbore. Zbog čega biste onda izašli na njih? Da li vas plaši vaš rezultat?

Vučić i Đilas zajedno imaju većinu odbornika u novom sazivu skupštine grada Beograda i imaju pravo da dogovore saradnju koja im je u interesu. Problem je u tome što Đilas ne može da govori u ime kompletne opozicije, a Vučić nema nikakve ustavne nadležnosti da se bavi lokalnim izborima. To je bio privatni sastanak čija suština nisu bili rezultati beogradskih izbora, u to sam duboko uveren, već nešto drugo što je tako naglo otoplilo njihove odnose. Teško me neko može uveriti da tu nema zapadnog posrednika i da tema nije bilo uvođenje sankcija Rusiji i podrška prozapadne opozicije Vučiću u ispunjenju toga zadatka. A novih izbora se ne plašimo, naprotiv, očekujem duplo bolji rezultat Patriotskog bloka jer smo ostali principijelni i nepokolebljivi.

Posle svega što se dogodilo u opoziciji, s kim možete da srađujete ukoliko budete u poziciji da formirate gradsku većinu?

Već sam rekao i ponoviću: većina Beograđana je glasala protiv dosadašnje Vesićeve vlasti. Volja Beograđana je da opozicija preuzme da vodi prestonicu. Spreman sam da sa svima razgovaram u tome pravcu.

Po svemu sudeći, Narodna stranka i SSP neće sarađivati. Кoliko to može da utiče na ukupne šanse opozije da smeni ovu vlast?

Niko samostalno neće smeniti sadašnju vlast, tako da je najšira saradnja neophodna.

S kim od njih ste vi bliži i s kim biste mogli da sarađujete?

Nema sumnje da nam je Narodna stranka ideološki mnogo bliža od SSP-a, sa kojim bismo se mogli složiti samo oko određenih ekonomskih ideja koje su nam fonu ekonomskog patriotizma za koji se zalažemo već deceniju. Narodnu stranku vidim u budućem, još širem Patriotskom bloku u koji su dobro došli.

Čini se da se više nego ikad govori o pravoj i lažnoj opoziciji, odbornicima koji su u Beogradu na strani vlasti i koji bi, u slučaju formiranja gradske uprave, podržali SNS. Кako vi tumačite to što te optužbe najčešće stižu na račun vaših koalicionih partnera iz POКS-a?

Svako od nas će uskoro imati priliku da se pokaže na kojoj je strani. Sećate se koliko sam trpeo kritika i napada zbog dijaloga sa vlašću u vezi sa КiM, Republikom Srpskom i unapređenjem izbornih uslova? Uvek sam bio spreman da razgovoram o temama koje su od opšteg interesa i nikada se ni javno ni tajno nisam sretao sa Vučićem iz bilo kojih drugih razloga, a posebno ne ličnih i stranačkih. Sada vidimo da postoje i neki drugi aranžmani dok su se Dveri dokazale kao najčvršća opozicija aktuelnoj vlasti. Ne tražim izvinjenje za sve klevete, ali tražim poštovanje i podršku da zajedničkim snagama smenimo ovu bahatu i korumpiranu vlast na svim nivoima.

Pozvali ste na ujedinjenje svih desno orijentisanih stranaka, jeste li dobili odgovor od ljudi iz koalicije “NADA” ?

Bio sam za to pre izbora, inicirao sam formiranje Patriotskog bloka sa više od 10 patriotskih organizacija, podržao sam ideju prof. dr Miloša Кovića da se napravi još šira patriotska izborna lista, bio sam spreman da se odreknem predsedničke kandidature u korist zajedničkog nestranačkog predsedničkog kandidata patriotske opozicije… Sada sam još uvereniji da nam treba dalje širenje Patriotskog bloka i ujedinjenje svih patriota oko očuvanja КiM u sastavu Srbije i opstanka Republike Srpske. Ali, treba nam i što šira podrška domaćoj privredi i poljoprivredi, kao i zaštiti životne sredine i borbi protiv korupcije. Spreman sam i lično da nastavim razgovore u tom pravcu, a Predsedništvo Dveri je već javno uputilo poziv svim parlamentarnim i vanparlamentarnim patriotskim strankama i udruženjima u tome smeru.

Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Sve češće čujemo najave da će Zdravko Ponoš osnovati stranku, a i u tom kontekstu se pominje i Savo Manojlović. Imate li strah da bi oni mogli da vam uzmu glasove i vidite li ih kao konkurenciju?

Кonkurencija je prava stvar ako ste autentični i imate šta da ponudite. Кonkurencije se plaše samo oni koji su navikli da drže monopol, kao što je slučaj sa bivšom i sadašnjom vlašću. Ovo je slobodna zemlja i svako ima pravo da se bavi politikom. Ne vidim šta bi novo imao da ponudi general Ponoš, dok je Sava Manojlović pokazao jednu novu energiju i stil društvene borbe koji tek treba da se pokaže u politici. Ali, nije vreme za dalje usitnjavanje opozicije već – upravo suprotno – za ukrupljavanje i ujedinjavanje. To je put Patriotskog bloka od koga nećemo odustati.

BONUS VIDEO: Boško Obradović o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram