Foto: promo/CyberOne/Xiaomi

Kineski tehnološki gigant „Xiaomi“ je predstavio jedan od svojih najambicioznijih projekata do sada – robota veličine čoveka koji može da hoda, drži predmete, donosi odluke i razume ljudske emocije. Iako je još uvek u pitanju prototip, kineski brend se nada da će uskoro biti u mogućnosti da ga plasira na tržište.

Robot je visok 177cm i težak 52 kilograma. Kreće se brzinom 3,6km/h, a svet posmatra zahvaljujući ugrađenom OLED ekranu sa kamerama i mikrofonima.

Robot može i da „čita“ emocije i identifikuje preko 45 ljudskih izraza i 85 pojava u životnom okruženju. Veštačka inteligencija mu pomaže da uči iz svojih grešaka.

Cilj kompanije je da još više unapredi robota, tako da je spreman za sve vrste vremenskih uslova, a nadaju se i da će biti sposoban da zameni ljudsku radnu snagu u pojedinim segmentima.

Proizvodnja košta oko 90.000 evra, ali se Xiaomi nada da će se troškovi smanjiti i da će se robot naći na tržištu po mnogo prihvatljivijoj ceni.

„Xiaomi“ tvrdi da „CyberOne“ može da razume ljudske emociju, kao i da kreira 3D rekonstrukciju svog okruženja. Tu je i „Mi-Sense“ modul dubinskog pregleda, koji je integrisan u algoritam za AI ineterakciju.

„Kako bi komunicirao sa svetom, „CyberOne“ je opremljen MiAI modulom za prepoznavanje semantike okruženja, kao i MiAI motorom za prepoznavanje glasovnih emocija. To mu omogućava da prepozna 85 vrsta zvukova iz okruženja i 45 klasifikacija ljudskih emocija“, navode iz Xiaomija.

***

BONUS VIDEO: Poslušajte razgovor čoveka i veštačke inteligencije posle kog ništa nije isto

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)