Egzodus sa WhatsAppa posle šokantne najave Fejsbuka

IT 12. jan. 202110:16
Podeli:
WhatsApp
WhatsApp; Foto: Heline Vanbeselaere/Reporters / Sciencephoto / Profimedia

Milioni korisnika WhatsAppa napustili su aplikaciju pre ažuriranja pravila o privatnosti koja će ih prisiliti da svoje podatke dele sa Facebookom.

Ažuriranje, koje će biti objavljeno 8. februara, utieče na korisnike WhatsAppa u svim zemljama van Evrope i Velike Britanije, gde postoje strogi zakoni o zaštiti podataka.

Korisnici u tim zemljama moraće da daju pristup Facebooku njihovim podacima, uključujući telefonske brojeve i informacije o tome kako komuniciraju s drugima, kako bi nastavili da koriste aplikaciju. Uslovi će se primenjivati bez obzira ima li korisnik WhatsAppa Facebook račun.

Ta vest, piše Dejli mejl, navela je mnoge da pređu na konkurentske aplikacije. Kada su najavljene 7. januara najavljene promene uslova privatnosti, Telegram je doživeo gotovo 1,7 miliona preuzimanja, a Signal 1,2 miliona preuzimanja, dok je WhatsApp, koji obično dominira, imao samo 1,3 miliona preuzimanja.

„Kao deo Facebook kompanija, WhatsApp prima informacije od ostalih Facebook kompanija i deli ih sa drugim. Možemo da koristimo podatke koje dobijemo od njih, a oni mogu da koriste podatke koje s njima delimo kako bi pomogli u radu, pružanju, poboljšanju, razumevanju, prilagođavanju, podršci i tržištu naših usluga i njihovih ponuda, uključujući proizvode kompanije Facebook“, saopšteno je iz WhatsAppa.

U suštini, to znači da će Facebook sada moći da pristupi podacima o računu, uključujući vaš telefonski broj, informacijama o tome kako komunicirate s drugim korisnicima i  koliko često i koliko dugo koristite WhatsApp. Ostali podaci koji se mogu deliti s Facebookom uključuju IP adresu, podatke o pretrazi, jezik i vremensku zonu.

Aplikaciju WhatsApp je Facebook kupio 2014. godine, a podatke deli s matičnom kompanijom od 2016. godine. Međutim, korisnici su  ranije mogli da se odluče da ne dele lične podatke sa Facebookom, što će sada biti obavezno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar