Podeli
Foto: Avishek Das / Zuma Press / Profimedia

VideoLan client, u narodu poznatiji kao VLC plejer je početkom ovog meseca proslavio svoj 20. rođendan.

Popularni video plejer je preuzet više od 3,5 milijardi puta, te ne pokazuje znakove usporavanja.

U pripremi je verzija 4,0, koja se očekuje da će izaći u narednih nekoliko meseci. Korisnički interfejs je izmenjen u potpunosti, a jedna nova velika opcija će biti Moviepedia Project, rival popularnoj platformi za filmove IMDB koja poseduje stil internet stranice Wikipedia, gde korisnici mogu da učestvuju u uređivanju sadržaja.

Nova verzija će se fokusirati više i na puštanje video snimaka preko interneta, oslanjajući se na ekstenzije za pronalaženje eksternog sadržaja. Ovaj tim još radi i na verziji VLC plejera koji će funkcionisati u internet pregledaču. Bezbednost će biti još jedna važna stavka VLC plejera verzije 4,0.

“Modifikovali smo korisnički interfejs kako bi bio moderniji” – istakao je predsednik te kompanije Džin-Baptist Kempf, prenosi 9to5Mac.

“20 godina nakon prvog izlaska otvorenog koda, aplikacija je nikad popularnija, svakog dana se preuzme od 800.000 do milion puta. Pored verzije za računare, postoje zvanične aplikacije za iOS, Android, Apple TV, Android TV i Chrome OS, kao i za druge uređaje. U nastojećim mesecima VideoLAN će pustiti VLC 4,0”, rekli su iz te kompanije.

Komentari

Vaš komentar