„Kuvajt njuz“ predstavio je voditeljku vesti koju je generisala veštačka inteligencija.

AI voditeljka se u subotu pojavila na Tviter nalogu sajta Kuvajt njuz kao žena otkrivene kose u crnom sakou i beloj majici.

Ja sam Feda

„Ja sam Feda, prvi prezenter u Kuvajtu koji radi sa veštačkom inteligencijom u Kuvajt njuzu. Kakve vesti više volite? Da čujemo vaša mišljenja“, rekla je na arapskom jeziku.

Sajt je povezan sa Kuvajt tajmsom, osnovanim 1961. godine kao prvi dnevni list na engleskom jeziku u regionu Zaliva.

Abdulah Boften, zamenik glavnog urednika za oba medija, rekao je da je to test potencijala veštačke inteligencije da ponudi „nov i inovativan sadržaj“.

U budućnosti bi Feda, kako kaže, mogla da usvoji kuvajtski akcenat i da čita vesti na Tviter nalogu sajta, koji ima 1,2 miliona pratilaca.

Pročitajte još

„Feda je popularno, staro kuvajtsko ime koje se odnosi na srebro… Uvek zamišljamo robote srebrne boje i da su metalik, pa smo kombinovali te dve stvari“, objasnio je Boftain.

Prezenterkina plava kosa i svetle oči odražavaju raznolikost domaćeg stanovništva i doseljenika u zemlju bogatu naftom, rekao je Boftain i dodao kratko: „Feda predstavlja sve.“

Veštačka inteligencija Foto:Shutterstock

Poplava reakcija i strahovi

Prvi video-klip, u trajanju od 13 sekundi, izazvao je poplavu reakcija na društvenim mrežama, a, naravno, komentarisali su i novinari.

Vrtoglavi uspon veštačke inteligencije na globalnom nivou doveo je do porasta nade da će čovek imati koristi posebno u oblastima kao što je zdravstvena zaštita.

S druge strane, raste strah od veštačke inteligencije i potencijala da se šire dezinformacije, kao i od gubitka radnih mesta i umetničkog integriteta.

Predstavnici ovog kuvajtskog medija obećavaju da će u budućnosti njihova prezenterka moći da čita vesti i na društvenim mrežama.

***

BONUS VIDEO: Veštačka inteligencija u naletu: Da li je držimo pod kontrolom?