Popularna aplikacija za dopisivanje uvodi pretplatu

IT 11. jun 202214:55 > 13. jun 2022 17:06
Podeli:
Mobilni telefon, telegram
Foto: Shutterstock/Natee Meepian

Sve popularnija platforma za dopisivanje Telegram uskoro uvodi premium plan pretplate za korisnike, potvrdio je njen autor Pavel Durov i dodao da će ponuda biti dostupna do kraja meseca.

Za sada, platforma ne traži nikakve naknade ili pretplate od korisnika za pružanje usluga slanja i primanja poruka, deljenje multimedijalnog sadržaja, korišćenje naloga ili pravljenje rezervnih kopija. Međutim, ta dinamika se menja.

Kako je Durov pojasnio za TechCrunch, uvođenje pretplate zapravo je odgovor na zahteve korisnika za dodatnim prostorm za čuvanje i protok podataka, a da se pri tome ne ugroze besplatne usluge koje nude drugim korisnicima.

Pročitajte još

„Nakon dugog razmišljanja, zaključili smo da je jedini način kako da omogućimo našim najzahtjevnijim korisnicima dodatne opcije, a zadržimo postojeće besplatne, da to uradimo uz pretplatu“, napisao je Durov.

Iako nije zvanično naveo šta će pretplatnici dobiti, ni koliko će koštati, već se nagađa o ceni i opcijama pretplate.

Prema informacijama koje dolaze od beta testera, pretplatnici dobijaju veću brzinu prenosa i preuzimanja podataka, konverziju glasa u tekst, dodatne opcije za manipulaciju razgovorima i iskustvo bez reklama. Spominje se i cena od 5 dolara mesečno, ali ona može varirati od tržišta do tržišta.

Odluka ne čudi kada se uzme u obzir da platforma već neko vreme traži stabilan izvor finansiranja.

S obzirom da je prošle godine Telegram uzeo kredit od milijardu dolara kako bi platio troškove održavanja servera, a već je ranije izjavio kako "veruje da bi Telegram trebalo da finansiraju korisnici, a ne oglašivači", uvođenje pretplate može osigurati aplikaciji redovan izvor prihoda koji bi pomogao dalje napredovanje.

Telegram je promenio i moto kompanije. Trenutno se novim korisnicima koji se prijave na Telegram pokazuje poruka „Telegram je zauvek besplatan. Nema oglasa. Nema pretplate.“ Međutim, tu poruku uskoro menja „Telegram pruža besplatno i neograničeno skladištenje u oblaku za ćaskanja i medije.“

Telegram bi mogao započeti prikazivanje reklama korisnicima koji nemaju pretplatu, a oni koji budu pretplaćeni dobiće oznaku pored svog imena i pristup ekskulzivnim nalepnicama i reakcijama.

***

BONUS VIDEO: Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Vaš komentar