Foto: Shutterstock

Itirijum (Ethereum), druga po veličini kriptovaluta i najpopularnija među domaćim rudarima, prešla je na 'proof-of-stake' model, drastično smanjujući svoje potrebe za upotrebom energije. Ova tranzicija koja je u toku od 2016. godine i neće mnogo uticati na same korisnike Itirijuma, ali će značajno pogoditi rudare.

Prelazak na pomenuti model je započeo 6. septembra, kada je aktivirana takozvana „Bellatrix“ nadogradnja, a zvanično je završena nakon rudarenja bloka „Terminal Total Difficulty“, što je i pokrenulo veliku nadogradnju Itirijuma.

Tehnički deo je već gotov, a ostaje da vidimo šta će se naredno deseti sa ovom velikom i značajnom platformom, prenosi „Verdž„.

Bez obzira na to šta će se sledeće desiti, Itrijumov dugo očekivani prelazak na „proof-of-stake“ model, uneo je pojačanje novog entuzijazma i tehničkih mogućnosti u industriju koja je značajno pogođena stalnim izveštajima o prevarama i pravnim istragama, naglom padu vrednosti kriptovaluta i iscrpljenosti javnosti zbog svih afera koje su pogađale ovo tržište u prethodnom periodu, navodi Netokracija.

Novi sistem, kako je saopštila „Itirijum Fondacija“ (Ethereum Foundation) koristiće 99,95 manje električne energije. Takođe ova nadogradnja menja i način na koji se odvijaju transakcije na mreži. Prema podacima Digiconomista, jedna transakcija Itirijuma troši isto struje kao i prosečno američko domaćinstvo za sedam dana.

Sa ovom nadogradnjom u procesu stvaranja kriptovalute odustalo se od „proof of work“ sistema, koji je uključivao konstantan rad kompjutera koji validiraju transakcije tako što rešavaju kompleksne matematičke probleme.

„Proof of stake“

Itirijum je zamenio metod „Proof of Work“, daleko ekonomičnijim, a potencijalno i profitabilnijim metodom „Proof of Stake“. Glavne prednosti koje donosi ova promena odnose se na brzinu i manje troškove transakcija, i nove mogućnosti zalaganja tokena kako bi se generisao pasivni prihod, kaže za „Blic“ stručnjak i analitičar tržišta kriptovaluta, Igor Mirković.

Pročitajte još

Kako on objašnjava vlasnicima Itirijuma se pruža mogućnost da „zaključaju ili delegiraju zalog u ETH tokenima kroz posebne „pametne ugovore“, a za uzvrat bi procentualno od iznosa zaloga dobijali nove tokene kao nagradu i podsticaj“.

– Ovakva poboljšanja podižu upotrebnu moć Itirijum blokčejna i omogućavaju mikrotransakcije. Pored toga tu je i procecsuiranje velikog broja transakcija dostupnih novim korisnicima koji žele da isprobaju mrežu, kao i novim aplikacijama na mreži, pojašnjava Mirković.

Ipak ova promena, koliko god da je pozitivna za obične korisnike, ona negativno pogađa „rudare“.

Foto: Shutterstock

– Protekle 2 godine i broj „rudara“ Itirijuma, i cena grafičkih kartica, kao i sama zarada koju su generisali se višestruko povećala. Srbija je visoko pozicionirana na listi zemalja po broju radara ETH tokena, a pitanje šta će sada raditi ima više od jednog tačnog odgovora. Mnogi rudari su spremno dočekali ovu promenu i već prešli na rudarenje drugih valuta poput Erga i Flux-a, neki planiarju da drže svoje „rigove“ ugašene i čekaju da vide kuda će tržište otići, a ima i onih koji planiraju da prodaju mašine i sa zarađenim novcem od prodaje da uhvate neki novi trend i investiraju, navodi Mirković.

Možda vas zanima

On ističe i da ga ne bi iznenadilo da se na tržištu pojavi veliki broj grafičkih karata i da njima posledično padne cena.

– Procenjuje se da je vrednost rudarske opreme oko 50 milijardi dolara na globalnom nivou, ističe on.

Itirijum je nastao 2013. godine. Zagovornici kažu da će on činiti okosnicu većeg dela naširoko raspevane, ali još uvek neostvarene „Veb3” vizije interneta gde kripto tehnologija zauzima centralno mesto u aplikacijama i trgovini.

Ova valuta pokreće platforme koje uključuju kripto ogranke kao što su decentralizovane finansije i nezamenljivi tokeni, i koristi se u takozvanim „pametnim ugovorima“ – ugovorima zasnovanim na blokčejnu za koje se smatra da bi mogle da se koriste u tradicionalnim finansijama i drugim industrijama.

Cena Itirijuma je nakon objavljivanja vesti o nadogradnji pala za 4 odsto na 1.571 dolar.

Investitori su se kladili pre spajanja da će nadogradnja povećati cenu tokena. Itirijum je dobio oko 85% u odnosu na najniže vrednosti u junu, nadmašivši dobit od 15% većeg rivala bitkoina. Sve u svemu, međutim, kriptovalute su pretrpele velike gubitke ove godine, a bitkoin i itirijum su pali za oko 55 odsto, prenosi Rojters.

***

BONUS VIDEO: Da li je u Srbiji zaživelo tržište kripto valuta?

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)