Foto: Shutterstock

Ponekad je dovoljan samo jedan pogrešan klik da stvari krenu naopako, odnosno da „pokupite“ neki virus na svoje računare ili telefone, da hakeri dođu do vaših podataka i slično.

Stručnjaci za sajber bezbednost često ponavljaju slične savete kako bi skrenuli pažnju na probleme bezbednosti uređaja i mnogih usluga koje na internetu koristite.

Da je potreban veliki oprez prilikom kliktanja na internetu upozorava i stručnjak za bezbednost iz Mekaffija (McAfee), koji je posebno upozorio na opasnost od špijunskog softvera i način na koji se takvi špijunski programi mogu preuzeti na različite uređaja, od telefona do laptopa.

Pročitajte još

Ovi programi, bez znanja korisnika, mogu pratiti sve što korisnici kucaju i tako doći do brojnih važnih podataka kao što su korisnička imena i lozinke, brojevi bankovnih i kreditnih kartica i slično.

Pri tome je izdvojio četiri reči koje mogu biti posebno opasne, naročito kada se pojavljuju u vidu iskačućih prozora.

„Nikada ne klikćite na ‘Prihvatam’, ‘OK’, ‘Ne’ ili ‘Da’ u iskačućim prozorima, jer ove radnje mogu pokrenuti automatska preuzimanja špijunskog softvera“, upozorio je on.

Umesto toga, najbolje je u ovakvim situacijama potpuno zatvoriti karticu, a zatim i internet pretraživač, samo ne klikom na „X“, već preko menadžera zadataka na računaru ili putem opcije prinudnog prekida (force quit) na Mac računarima, prenosi Zimo.

Facebook
Facebook; Foto: Chris Boswell / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim toga, ovaj stručnjak iz Mekafija, koji je želeo da ostane anoniman u razgovoru sa novinarima, savetuje svima još jednu stvar koja je logična, ali je mnogi i dalje ne prate, a to je izbegavanje preuzimanja fajlova sa nebezbednih izvora, poput nelegalnih sajtova i torenta.

„Zbog bezbednosti je takođe važno koristiti najnovije verzije operativnih sistema, kao i softver jer, pored novih opcija, takve verzije sadrže i najnovija bezbednosna ažuriranja.“, dodaje.

Sve veća pretnja i od AI

Stručnjakinja za veštačku inteligenciju Liza Palmer upozorila je da veštačka inteligencija predstavlja sve veću pretnju kroz personalizovane šeme za krađu identiteta, preneo je NY Post.

Foto:shutterstock

Ona kaže da veštačka inteligencija može da kreira visoko personalizovane kampanje koje mogu biti izuzetno ubedljive i podsetila je na situaciju u Arizoni kada je majka čula glas svoje ćerke koja joj govori da je kidnapovana i da otmičari traže otkup, ali glas devojčice je kreirala AI.

Slične prevare korišćenjem veštačke inteligencije i kloniranja glasa prijavljene su i u drugim američkim državama. Ovo su samo neki od primera koji pokazuju koliko prevara danas može biti sofisticirana i da veštačka inteligencija može da prevari i najopreznije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar