Foto: Google maps

Google je na spisak 3D mesta u svojim mapama dodao još nekoliko gradova iz Srbije. Pored Beograda, koji već neko vreme postoji u trećoj dimenziji, listi se pridružuju Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Google već nekoliko godina radi na 3D modelovanju različitih gradova u zemljama širom sveta, a obuhvaćenost gradova u nekoj zemlji, čini se, zavisi od veličine. Tako su nakon Beograda, na red došli Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Za razliku od dosadašnje dve dimenzije u kojima smo viđali Novi Sad na mapama i planovima, po prvi put možemo da steknemo uvid i u volumen grada, odnosno treću dimenziju.

Novi Sad

Trodimenzionalnim prikazom obuhvaćeno je centralno gradsko područje, ali i potez od Klise do Sremske Kamenice. Na primeru Novog Sada moguće je zapaziti vrlo razvijenu gradsku sredinu, koju pod pravim uglom presecaju mnogobrojni bulevari.

Ova prostorna simulacija daje uvid u prirodni pejzaž Novog Sada, ali i o izgrađenoj infrastrukturi i površini grada. Visokom rezolucijom jasno se sagledavaju ukrasni ornamenti objekata, mostovi, Petrovaradinska tvrđava, pa čak i neki spomenici.

Na satelitskom snimku se prepoznaju i mnogobrojna gradska gradilišta, neka manja, neka veća, ali pogled na centar Novog Sada pruža informacije o prošlogodišnjim radovima na Pozorišnom trgu.

Foto: Google maps

Detaljnom analizom opisanog područja, koju je sproveo portal Gradnja.rs, mogu se zapaziti lokaliteti izuzeti od trodimenzionalnog prikaza. Reč je o kasarnama i drugim vojnim objektima u predelu Limana, Jugovićeva i Petrovaradina, pa su ovi delovi grada samo delimično modelovani. Ista je situacija kada su u pitanju ostala dva grada – Niš i Kragujevac.

Foto: Google maps
Niš

Niš kao treći najveći grad u Srbiji je takođe dobio treću dimenziju.

Trodimenzionalni prikaz se proteže od Donje Vrežine na istoku grada do Ledene Stene na zapadu i od naselja Branko Mišić Kamenko na severu do Novog groblja na jugu.

Foto: Google maps
Kragujevac

U Kragujevcu je pokriveno nešto manje područje koje obuhvata centralno gradsko jezgro sa najbližim naseljima.

Obuhvaćena su i neka granična područja grada poput Aerodroma i Bresnice, dok Šumarice nisu obuhvaćene 3D prikazom.

Foto: Google maps

Pročitajte još

Sve što treba da uradite kako biste istraživali gradove u 3D je da prebacite mape u režim satelitskog snimka i odaberete „3D“ iz donjeg desnog ugla.

Iako su na internetu prisutni mnogobrojni snimci zabeleženi dronovima, Google pruža mogućnost detaljnije procene odnosa veličine objekata, urbanog područja, količine zelenila, pa čak i stanja saobraćaja.

Ovakve mape su zbog toga multifunkcionalne, mogu imati uticaj na buduće planiranje grada, pružiti informacije o visini i obliku zgrada i njihovom uticaju na okolinu.

***

BONUS VIDEO: Lista najopuštenijih gradova za turiste, a gde je na spisku Beograd?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare