Severnokorejski hakeri ukrali skoro 400 miliona dolara u kriptovalutama

IT 17. jan. 202212:18
Podeli:
Foto: Shutterstock

Severnokorejski hakeri su ukrali 395 miliona dolara u kriptovalutama kroz sedam upada u berze kriptovaluta i investicione firme, navedeno je u izveštaju analitičke firme „Chainalysis“.

Devetocifrena suma predstavlja povećanje od skoro 100 miliona dolara u odnosu a prošlogodišnje krađe od strane severnokorejskih hakerskih grupa. To znači da su u pet godina ukrali skoro 1,5 miliardu dolara samo u kriptovalutama.

„Bili su veoma uspešni“ istakao je Erin Plante, izvršni direktor „Chainalysis“.

Prošle godine Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država podiglo je optužnicu protiv trojice Severnokorejaca. U optužnici se navodi da su ukrali 121 milion dolara od poslovanja sa kriptovalutama.

„Bili smo uzbuđeni što smo videli akcije institucija za sprovođenje zakona protiv Severne Koreje, ali pretnja i dalje postoji“, dodao je Plante.

Ova firma navodi da su severnokorejski hakeri bili izuzetno strpljivi u unovčavanju ukradenih kriptovaluta. Često su čuvali sredstva godinama pre nego što bi započeli proces pranja novca. Hakeri izgleda imaju u zalihama oko 170 miliona dolara neoprane kriptovalute iz prethodnih godina.

Komentari

Vaš komentar