Foto: Shutterstock/DANIEL CONSTANTE

Samsung je najavio Exynos 2200 čipset.

Iako je inicijalno ovaj čip trebalo da bude najavljen 11. januara ove godine, Samsung je odložio predstavljanje nedelju dana.

Ovaj čipset je prvi koji će imati GPU sa AMD RDNA2 grafičkom arhitekturom. Ovo će omogućiti hardverski Ray-tracing i doneti potpuno novo iskustvo gejminga na telefonu, prenosi Verge.

Saradnja sa AMD se već dugo planira. Još 2019. su dve kompanije najavile ugovor u licenciranju, a AMD je prošle godine potvrdio da će Samsungov mobilni SoC koristiti RDNA2 grafičku arhitekturu.

Exynos 2200 je proizveden na 4nm procesu. Procesor koristi Armv9 jezgra: jedno brzo Cortex X-2 jezgro i tri Cortex-A710 za balansirane performanse. Takođe, čipset uključuje i četiri štedljiva Cortex-A510 jezgra za manje intenzivne zadatke.

Tu je takođe i duplo brža NPU (mašinsko učenje) i ISP (procesor za obradu fotografija) arhitektura dizajnirana da podržava senzore kamere do 200 megapiksela.

Samsungovi najbolji Exynos čipseti su rezervisani za Galaxy S seriju, a modeli koji se prodaju u SAD rade na Snapdragon čipsetima.

I drugi proizvođači ponekad koriste Samsungove čipsete u svojim telefonima. A na proleće ćemo saznati koliko AMD tehnologija utiče na gejming iskustvo na mobilnim čipsetima. Tada će Samsung predstaviti svoju premijum Galaxy S22 liniju mobilnih telefona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar